Kerkelijk Leven 24 juli 2000

GOR stemt vandaag over voorstel

Internationale
gebedsdag voor
Molukken bepleit

Van onze kerkredactie
JOGJAKARTA – Een internationale gebedszondag voor de Molukken wordt bepleit door dr. B. Plaisier, scriba van de Samen-op-Wegkerken. Dit voorstel staat in de ontwerpverklaring die de Gereformeerde Oecumenische Raad vandaag in Jogjakarta bespreekt.

Dr. Plaisier en de gereformeerde predikant dr. D. Visser, vice-voorzitter van de GOR, zaten in een commissie die een verklaring over de Molukken moest opstellen. Die bevat voorstellen over de wijze waarop de GOR moet reageren op de situatie op de Molukken.

In het NCRV-radioprogramma Schepper & Co. keerde dr. Plaisier zich gisteren tegen internationaal ingrijpen onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. „Interventie door de VN zal de situatie van de christenen alleen maar slechter maken. De moslims hebben namelijk het idee dat er sprake is van een internationale samenzwering tegen hen”, zei dr. Plaisier.

De GOR-commissie pleit wel voor een internationaal onderzoeksteam en voor het toelaten van journalisten en hulporganisaties. De commissie beticht de Indonesische regering van besluiteloosheid.

Bij het door sociale tegenstellingen aangewakkerde geweld tussen christenen en moslims op de Molukken zijn sinds begin vorig jaar enkele duizenden mensen om het leven gekomen. De laatste weken is duidelijk geworden dat delen van het leger samenwerken met gewelddadige moslims. Ondanks de vele slachtoffers blijft president Wahid van Indonesië gekant tegen internationaal ingrijpen.

Religieus pluralisme
De GOR-assemblee heeft het thema ”religieus pluralisme” nadrukkelijk op de agenda geplaatst, vooral met het oog op culturen waarin de grote godsdiensten moeten samenleven. Tijdens de assemblee kwamen al heel wat ervaringen naar voren. De verhalen over de verschrikkelijke toestanden in Ambon werden ondersteund door het vertonen van beelden van in brand gestoken kerken en huizen.

Een groep studenten uit Ambon gaf vorige week informatie uit de eerste hand, waarbij zij ook de kwalijke rol van christenen erkenden. Ze deden toen ook al een hartstochtelijk beroep op de internationale gemeenschap om Ambon te helpen. Ze toonden zich uitermate somber over de ontwikkelingen in hun land. In enkele jaren tijd zijn de verhoudingen aangescherpt, terwijl men eerder in vrede samenleefde.

Van de 210 miljoen Indonesiërs is 85 procent moslim, maar op de Molukken, waar 2,1 miljoen mensen wonen, wonen ongeveer evenveel christenen als moslims.

Zie ook:
Principe en praktijk verenigd - 19 juli 2000

Religieus fanatisme zit achter onrust Indonesië - 18 juli 2000

GOR wil een kerkenfamilie zijn - 17 juli 2000