Kerkelijk Leven 7 januari 2000

Zie ook: Kerkbalans 2000 van start gegaan

„Overheid is roomser dan de paus”

Kerken en bonden
maken front tegen
tarief kerktelefoon

Van onze kerkredactie
UTRECHT – Kerken gaan samen met de ouderenbonden een front vormen tegen verhoging van de tarieven voor kerktelefonie. KPN Telecom mag kerktelefonie op last van toezichthouder Opta niet langer onder de kostprijs aanbieden en moet de prijs per 1 april drastisch verhogen.

De kerken willen samen met de ouderenbonden proberen de tariefsverhoging ongedaan te maken, zei mr. J. M. Chr. Klok, secretaris van de interkerkelijke commissie geldwerving, gisteren bij de start van de kerkelijke geldwervingsactie Kerkbalans 2000. Veel van de 80.000, vooral oudere, abonnementhouders kunnen het hogere tarief niet opbrengen. „We moeten voorkomen dat een bedreigde groep van de ene op de andere dag in de problemen raakt.” De diaconieën van plaatselijke kerken zullen moeten bijspringen, verwacht hij.

Mr. Klok noemde de kwestie te gênant voor woorden. De overheid zou het probleem eenvoudig uit de wereld kunnen helpen door kerktelefonie tot een zogeheten universele dienst te verklaren.

Diaconie
In november vorig jaar hield SGP-kamerlid Van den Berg al een pleidooi van dezelfde strekking aan het adres van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. Mevrouw De Vries is echter tegen een beschermde status voor kerktelefonie. Die zou volgens haar concurrentie in de kiem smoren, te duur aanbod in stand houden en de prikkel tot innovatie wegnemen. Volgens de staatssecretaris moet een kerkgenootschap of plaatselijke gemeente een oplossing zoeken. Ze ziet in dat opzicht een taak voor de diaconie.

Mr. Klok vind het „onbegrijpelijk dat aan de ene kant veel geld aan projecten voor ouderen besteed wordt, maar anderzijds juist een enorme prijsverhoging zal plaatshebben.”

De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) wil de strijd tegen de „onbegrijpelijke en onaanvaardbare” tariefsverhoging graag samen met de kerken aangaan, zei directeur J. van der Spek. Het kabinet en de Tweede Kamer kunnen volgens de PCOB wel degelijk een uitzondering maken. De overheid is in dit geval „roomser dan de paus”, aldus Van der Spek.

Ook de Unie van Katholieke Bonden van Ouderen wil met de kerken één front vormen tegen de tariefsverhoging. Een woordvoerder zei blij te zijn met de steun van de kerken. „We geven de strijd nog niet op”, zei hij. De algemene ouderenbond ANBO houdt zich niet met de kwestie van de kerktelefonie bezig.

Onder kostprijs
De tarieven voor kerktelefoon kwamen in maart vorig jaar op losse schroeven te staan toen kabelexploitant Kabelfoon uit Naaldwijk een klacht indiende tegen KPN Telecom, die sinds 1914 de kerktelefoon verzorgt. Volgens Kabelfoon hield KPN zich niet aan de wet door kerktelefoon onder de kostprijs aan te bieden.

Opta, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatiemarkt, stelde Kabelfoon vervolgens in het gelijk. Daardoor kunnen de tarieven voor kerktelefoon sterk stijgen, mogelijk wordt de prijs (nu 6,75 per maand) drie keer zo hoog. Kabelfoon denkt dat kerktelefoon voor 13 gulden per maand te realiseren is.