Buitenland

Zie ook: De “Leeuw van Kosovo” weet van geen wijken

EU-bemiddelaars spreken met Milosevic

Serviërs veroveren
Malisevo op UCK

Van onze correspondent
PRISTINA/BRUSSEL – De Joegoslavische strijdkrachten hebben gisteren het guerrillabolwerk Malisevo ingenomen. Het plaatsje, 42 kilometer ten zuidwesten van Pristina, gold als belangrijke uitvalsbasis voor het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). Het UCK nam gisteren de wijk voor de overmacht aan Servische troepen en materieel. Malisevo ligt centraal in het zuidwestelijke deel van Kosovo.

Er zouden zich nog tienduizenden burgers, onder wie veel vluchtelingen, in Malisevo bevinden. Volgens het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) was Malisevo vorige week het toevluchtsoord voor zeker de helft van de 40.000 mensen die het belegerde Orahovac ontvluchtten. Een zegsman schatte het aantal mensen in Malisevo op 65.000.

Het jongste offensief van de Joegoslavische politie- en legereenheden in Kosovo heeft de etnische Albanese rebellen van het UCK ver teruggeslagen, maar niet uitgeschakeld. De maandag triomfantelijk heroverde hoofdweg van de hoofdstad Pristina naar het westelijke Pec kon nog niet door normaal verkeer gebruikt worden. Het vrijmaken van de hoofdweg Pristina-Prizren is naar verluidt niet gelukt. Er waren gisteren meldingen van hevige gevechten halverwege dit gedeelte E752, bij de dorpen Crnoljevo en Dulje.

De lichtbewapende en veelal onervaren rebellen kunnen niet op tegen de meer dan 30.000 man Joegoslavische veiligheidstroepen, die zwaarbewapend en ervaren zijn en bovendien worden gesteund door tanks, vliegtuigen, helikopters en artillerie.

Besprekingen
Zoals gebruikelijk betaalt de burgerbevolking het gelag. Tienduizenden zwerven door de streek uit angst voor bombardementen of Servische represailles. Europese gezanten en de Amerikaanse ambassadeur in Macedonië pogen in Joegoslavië vredesonderhandelingen te organiseren tussen de regering en vertegenwoordigers van de etnische Albanezen uit de aan de deelrepubliek Servië ondergeschikt gemaakte provincie. De EU-trojka, bestaande uit vertegenwoordigers van het huidige, het voorgaande en het volgende voorzitterschap, spreekt morgen met de Joegoslavische president, Milosevic, en de etnische Albanese leider Ibrahim Rugova. De Amerikaanse bemiddelaar voor Joegoslavië, Richard Holbrooke, tracht een aanvaardbare vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsleger te vinden om aan het vredesoverleg deel te nemen.

Waarnemers menen dat de militaire klappen die Belgrado nu aan de rebellen uitdeelt, de westerse bemiddelaars niet ongelegen komen. De radicale houding van het UCK, dat leek te menen niemand nodig te hebben om de Serviërs uit Kosovo te verjagen, bedreigde de autoriteit van Kosovaren die langs diplomatieke weg een oplossing voor de kwestie zoeken.

Met name de leider van de Democratische Liga van Kosovo, Ibrahim Rugova, moest het bij de UCK-commandanten ontgelden. De Zwitserse en Duitse politie treden nu op tegen netwerken die het UCK zouden financieren. Mogelijk leiden de tegenslagen voor het UCK ertoe dat de beweging eerder bereid is onderhandelaars een kans te geven.

Vluchtelingen
Eerder gisteren werd bekendgemaakt dat zeker 20.000 Kosovaren op de vlucht waren geslagen om aan de strijd om een belangrijke hoofdweg in de provincie te ontsnappen. Ook deze weg zou nu in handen zijn van de Servische troepen. Zowel Servische als Albanese troepen meldden echter dat het UCK op verschillende plaatsen langs de verbindingsweg tegenaanvallen uitvoert.

Elders in Kosovo omsingelden Servische politie-eenheden en Joegoslavische soldaten een bolwerk van de rebellen bij het dorpje Junik. De rebellen weigerden zich over te geven. Volgens de Servische politie zitten er ongeveer tweeduizend personen vast in Junik, onder wie circa duizend „zeer goed getrainde” manschappen van het UCK (Kosovo Bevrijdingsleger). Het Albanese informatiecentrum meldde dat Servische troepen nabij Junik een complete Albanese familie van twintig personen, inclusief kinderen, hebben geëxecuteerd, nadat de familie een witte vlag als teken van overgave had getoond. Het bericht kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

Het UNHCR schat het totale aantal vluchtelingen in Kosovo op 100.000. Nog eens 25.000 zouden er zijn gevlucht naar Montenegro en 13.000 naar Albanië. Een woordvoerder sprak van een dreigende „humanitaire ramp”.