Binnenland20 december 2000

Dossier Homohuwelijk

Cohen vraagt „liberaliteit” van Dales

Tweederde Senaat
voor homohuwelijk

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Homoseksuele mannen en vrouwen kunnen vanaf 1 april volgend jaar met elkaar trouwen en kinderen adopteren. De Eerste Kamer stemde gisteravond zoals verwacht met ruime meerderheid in met de twee wetsvoorstellen hiertoe van staatssecretaris Cohen van Justitie.

Voorstanders voor openstelling van het huwelijk waren PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP en de onafhankelijke senator Bierman, met in totaal 49 stemmen. Deze partijen waren ook voor adoptie, maar bij dit wetsvoorstel waren de VVD-senatoren Van Eekelen en Korthals Altes tegen. Zij zijn niet overtuigd van de gelijke behandeling van het kind bij adoptie door twee vrouwen of twee mannen. De christelijke fracties CDA, RPF/GPV en SGP, met in totaal 26 zetels, waren unaniem tegen beide wetsvoorstellen. In de Tweede Kamer stemden eerder dit jaar drie CDA'ers voor het huwelijk en stemde één PvdA'er tegen.

Cohen herhaalde gisteren dat het principe van „respect en liberaliteit” van de overheid vraagt om aan de problematiek van de gewetensbezwaarde ambtenaren welwillend tegemoet te komen. Voor een wettelijke regeling voelde hij nog altijd niets. Hij achtte het „nauwelijks denkbaar” dat zich in de praktijk problemen zullen voordoen. Wel beloofde Cohen dat het kabinet de zaak zal volgen en bij eventuele moeilijkheden naar oplossingen zal zoeken.

Ook de gemeente Amsterdam, waar Cohen vanaf 15 januari burgemeester wordt, moet die „liberaliteit” opbrengen, zei Cohen. „Desnoods ben ik daar zelf bij”, aldus Cohen. Hij reageerde daarmee op eerdere uitlatingen van de Amsterdamse VVD-wethouder G. Dales, die heeft gezegd dat alle ambtenaren van de burgerlijke stand homohuwelijken moeten willen bevestigen. SGP-Tweede-Kamerlid Van der Staaij heeft gisteren een vertrouwelijk gesprek gehad met Dales. Na afloop had hij de indruk dat hij er in was geslaagd „de aard van de principiële bezwaren goed over te brengen.”

Troonopvolgers
Het homohuwelijk geldt niet voor troonopvolgers, zo maakte Cohen gisteren duidelijk aan de fracties van D66 en GroenLinks, die deze uitzondering discriminerend vonden. Volgens Cohen staat in de Grondwet dat een koninklijk huwelijk tussen personen van verschillend geslacht gesloten moet worden. „Het koningschap is erfelijk. De troonopvolger zet anders de essentie op het spel.” Maar volgens hem is „hiermee niet gezegd dat een koning of mogelijke troonopvolger geen huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht zou kunnen aangaan. Dat kan wel.” Cohen wil daar echter geen voorspellingen over doen, zei hij in de Kamer.

Commentaar