Binnenland 17 november 2000

„Emissiehandel wellicht oplossing”

Schone lucht wordt
veel geld waard

DEN HAAG – Met de mond beleid je makkelijk hoe belangrijk het is om het klimaat te beschermen. Maar als het op daden aankomt, blijkt opeens dat daar heel veel geld voor nodig is. Emissiehandel is misschien de oplossing: een handel in vervuilingsrechten. Wie het minst vervuilt, verdient het meest.

Het had een product van de Hollandse koopmansgeest kunnen zijn, maar het idee ontstond in de Verenigde Staten. De regering wilde de uitstoot van zwavel aanpakken, maar zag niets in belastingmaatregelen. Het ei van Columbus was dat bedrijven gebonden werden aan een maximumuitstoot die zij alleen konden verhogen door bij een ander bedrijf vervuilingsrechten te kopen.

Een andere oplossing was natuurlijk zelf schoner te gaan produceren. Dat kost geld, maar de hogere productie die daardoor mogelijk wordt, levert weer geld op. En wie dan nog vervuilingsrechten over heeft, kan ze verkopen.

Onder aanvoering van hoofdrolspeler de Verenigde Staten wordt op de klimaatconferentie in Den Haag gezocht naar een aanvaardbare toepassing van emissiehandel. Op de conferentie van Kyoto spraken de industrielanden in 1997 al af dat zij onderling aan emissiehandel mogen gaan doen.

Meteen legden de milieuorganisaties de vinger op de zere plek. Rusland en Oekraïne hebben vele tonnen CO2'over'. De economieën in deze landen zijn sinds het begin van de jaren negentig ineengestort. Daarom zitten zij ver onder de uitstoot die zij in 2010 mogen halen, en hebben zij 600 tot 800 megaton broeikasgassen in de aanbieding.

Zandzakken
Duizenden actievoerders uit binnen- en buitenland komen morgen naar Den Haag om een dijk van zandzakken te bouwen. De dijk symboliseert de strijd tegen de stijging van de zeespiegel, die het gevolg is van de klimaatverandering. De dijkbouwers komen uit veertig landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Kameroen en Colombia. Ook komen er volgens organisator Milieudefensie enkele honderden actievoerders uit Engeland, dat de laatste tijd te kampen heeft gehad met extreme wateroverlast. Samen met enkele duizenden Nederlanders bouwen de actievoerders bij het Congrescentrum met 50.000 zandzakken een 400 meter lange dijk.

Overigens loopt het publiek niet warm voor de acties en nevenactiviteiten ter gelegenheid van de klimaatconferentie. De belangstelling voor de demonstraties en voorstellingen die in dit kader worden gehouden, is gering. De politie in Den Haag spreekt van een rustige week. Alleen maandag moest ze ingrijpen bij het Nederlands Congres Centrum waar een groepje demonstranten actie voerde tegen kernenergie. De politie hield twintig actievoerders aan.

Zie ook:
CO2-reductie zaak van de lange adem

Prins begrijpt heftig debat over dammen