Binnenlandgino
Grote verslagenheid in Kerkrade om dood Gino

De dood van de 9-jarige Gino van der Straeten heeft „forse impact” in Kerkrade, vertelt Jan Bayense, evangelist in de Limburgse stad. Woensdagavond is hij aanwezig bij de stille tocht, om een luisterend oor te bieden aan de verslagen inwoners.

Anne Vader
Beren en bloemen bij de speelplek waar Gino verdween. beeld ANP, Rob Engelaar
Beren en bloemen bij de speelplek waar Gino verdween. beeld ANP, Rob Engelaar

„Het was gewoon een aardige meneer”, vertelden twee kinderen die eerder de kinderbijbelclub van stichting Een boodschap voor Kerkrade bezochten. Het tweetal was vorige week woensdag, vlak voor de verdwijning, met Gino aan het voetballen. Samen met een „aardige meneer” die beweerde dat hij voetbaltrainer was. Toen zijn speelkameraadjes vertrokken bij het speeltuintje, bleef Gino nog even. Hij kwam nooit meer terug.

Evangelistenechtpaar Jan en Margriet Bayense spraken inmiddels een moeder en een tante van de twee kinderen die met Gino voetbalden. „Zij zijn vooral verbaasd. Zo’n nette meneer, dat verwacht je toch niet?”

De verdachte, Donny M., is een bekende van een gemeentelid, vertelt Bayense. „Hij heeft samen met haar stagegelopen in een kinderopvang. Ondanks dat hij eerder veroordeeld was voor een zedendelict. In de kinderopvang zou volgens ons gemeentelid ook iets gebeurd zijn, waardoor M. daar nooit meer mocht komen. Maar dat hij iemand zou vermoorden, had zij niet verwacht.”

Een woordvoerder van de politie kon desgevraagd niet bevestigen dat de verdachte na zijn veroordeling inderdaad stage heeft gelopen bij een kinderdagverblijf.

Mariakaarsen

Afgelopen weekend sprak Bayense geschokte inwoners bij de speelplek aan de Hertogenlaan, waar Gino verdween. Een bekende plek voor de evangelist, want al jarenlang vindt daar in de zomer een van de kinderclubs plaats tijdens het jongerenevangelisatiekamp van Een boodschap voor Kerkrade. „Iemand kan je kind meenemen, zodat je het nooit meer terugziet, hoorde ik van ouders. Ze maken zich zorgen: kun je je zoon of dochter nog zomaar buiten laten spelen? Ouders waarschuwen hun kinderen ook: Pas op, ga nooit zomaar met iemand mee.”

Bij het bewuste speeltuintje in Kerkrade brachten mensen tientallen beren, bloemen en rode Mariakaarsen. „De betrokkenheid is enorm. De verslagenheid ook.”

Trauma

Door de gebeurtenissen ziet de evangelist dat het „maatschappelijk trauma” rond de verdwijning en moord op Nicky Verstappen in 1998 weer opspeelt. „Destijds duurde het heel lang voordat er een verdachte in beeld was. Bij de vermissing van Gino hoorde je gelijk: Het zal toch niet weer zo lang duren? Goed dat ze de vermissing nu gelijk in de publiciteit hebben gebracht en camerabeelden hebben opgevraagd. Naar mijn idee is zo ongeveer alles wat aan agenten in Limburg beschikbaar was deze kant op gestuurd; ik heb nog nooit zoveel politie gezien.”

Erehaag

Tijdens de dienst, afgelopen zondag, bad de evangelist voor de nabestaanden. Vragen over het waarom van de gebeurtenissen heeft hij nog niet gehad. „Ik heb daar ook geen antwoord op. Op dit moment vragen mensen zich vooral af waarom de verdachte vrij rondliep.”

Woensdagavond woont Bayense de stille tocht bij. Die begint om 19.30 uur bij het Eurode Business Center. Deelnemers lopen naar de speelplek aan de Hertogenlaan. Daar werd Gino voor het laatst gezien. Zo’n 200 „stoere en mooie auto’s en motoren” vormen een erehaag. Het vermoorde jongetje was gek op mooie auto’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer