EconomieOorlog Oekraïne
DNB: Inflatie kan door oorlog oplopen tot 9,5 procent

Als de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne langdurig hoog blijven, kan de inflatie in Nederland dit jaar oplopen tot 9,5 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde doorrekening van een ”zwaar-weer scenario” door De Nederlandsche Bank (DNB).

Redactie economie
17 March 2022 12:59
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

De economische groei valt in dat geval terug naar 2,4 procent, terwijl in december nog gerekend werd op een groei van 3,7 procent. Dat er toch nog sprake is van groei, is helemaal te danken aan het krachtige economische herstel eind 2021. Dat leidt namelijk tot een zogeheten overloop van 2,6 procent. Was die er niet, dan zou de economie licht krimpen.

DNB houdt bij de doorrekening een flinke slag om de arm. „Dit scenario is met bijzonder veel onzekerheden omgeven en het is onmogelijk om hier een waarschijnlijkheid aan toe te kennen. We weten immers niet hoe de oorlog zich verder zal ontvouwen. Hoe dan ook, de impact van de oorlog op onze economie kan zeer substantieel worden”, zegt DNB-president Klaas Knot.

De inflatie in Nederland is de afgelopen maanden al fors gestegen, vooral als gevolg van hogere prijzen voor energie en voedsel. Volgens de zogeheten Europees geharmoniseerde methode bedroeg de inflatie over heel vorig jaar 2,8 procent. In januari liep die op naar 7,6 procent om in februari weer iets te dalen tot 7,2 procent.

In de donderdag gepubliceerde update van zijn decemberraming voorziet DNB voor heel 2022 een inflatie van 6,7 procent. Dat cijfer is echter gebaseerd op de informatie die op 28 februari –vier dagen na de Russische inval– beschikbaar was. Vandaar dat ook gerekend is met een negatiever scenario.

Dempen

Doelstelling van de centrale bank is een inflatie van 2 procent. Volgens Knot kan ingrijpen van de overheid de schok van de oorlog dempen, zoals ook gebeurd is tijdens de coronapandemie. „Maar de overheid kan niet alle lasten blijven dragen”, waarschuwt hij. Volgens hem moeten burgers en bedrijven ook inleveren en moeten de lasten niet te makkelijk naar toekomstige generaties worden doorgeschoven.

DNB noemt in de update de „opeenvolging van schokken” voor de economie door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne „ongekend in aard en omvang.” Er is „een nieuwe realiteit” met toegenomen geopolitieke onzekerheid en hoge en sterk schommelende energieprijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer