Oud-docent juicht breder profiel vakblad DRS toe
Arie den Oudsten (71) gaf 45 jaar les in het (voortgezet) onderwijs en leest ook al bijna zolang De Reformatorische School (DRS). „Soms denk ik: Dit had ik wel kunnen gebruiken toen ik zelf nog voor de klas stond.”
Het DRS-magazine leest Den Oudsten al vanaf het moment dat hij als jonge docent voor de klas stond in Gorinchem. „De directeur van de school maakte me lid van de reformatorische lerarenorganisatie GOLV toen ik daar ging werken. Zo ging dat in die tijd. Vanaf dat moment lees ik elk nummer van het magazine.”
Nog steeds werkt Den Oudsten in het onderwijs. „Na mijn pensioen in 2016 surveilleer ik bij examens op het Driestar College in Gouda. Ook ben ik nog bij het mondeling examen Nederlands en val tijdens deze coronatijden in om klassen op te vangen die online les krijgen.”
Het onderwijsblad maakte in de loop der jaren evengoed een verandering door, signaleert Den Oudsten: „In het begin was het echt een ‘refoblad’, alleen bedoeld voor de eigen kring. En dat was ook logisch omdat veel reformatorische voortgezet onderwijsscholen destijds gesticht werden. Nu is het nog steeds een reformatorisch blad –waarvan de identiteit belangrijk is– maar dat ook een breder publiek trekt. Ik juich dat toe. Een interview met iemand die niet in het reformatorisch onderwijs werkt, kan voor een vakdocent net zo goed heel belangrijk zijn.”
Den Oudsten vindt dat DRS naar buiten toe iets mag betekenen. „Je doet de dingen niet alleen voor je eigen scholen. Als het goed is, voel je je als reformatorische organisatie ook verantwoordelijk voor anderen die jouw materiaal kunnen gebruiken.”
Den Oudsten waardeert het blad om de mix van verschillende soorten artikelen. „Essays, praktijkervaringen en columns, ik lees het graag. Sommige dingen herken ik, andere zijn leuk om te lezen. Soms denk ik: Dit had ik wel kunnen gebruiken toen ik zelf voor de klas stond.”
Het is belangrijk dat DRS zichzelf blijft, stelt de oud-docent economie en Nederlands. „Maar kijk ook goed naar wat er in onderwijsland langskomt. Loop niet achter ontwikkelingen aan, maar anticipeer tijdig, in het belang van het reformatorisch onderwijs.”
Het RD is met zijn 50 jaar een relatief jonge krant. Vakbladen bestaan vaak langer. Waarom lezen mensen die? Deel 7 in een serie. Maandag deel 8.