Economie
Trappenmaker Van de Beek: „Een trap is de spil waar het om draait”

Goedgekozen meubels dragen bij aan het woonplezier. Meestal denken mensen dan aan een mooi bankstel of een stijlvol dressoir, maar zien daarbij de trap over het hoofd. Onterecht, vindt trappenmaker Rini van de Beek.

Rini van de Beek (midden) en Pieter Hoogendoorn (rechts) poseren met een medewerker bij een trap in de werkplaats. beeld RD, Anton Dommerholt
Rini van de Beek (midden) en Pieter Hoogendoorn (rechts) poseren met een medewerker bij een trap in de werkplaats. beeld RD, Anton Dommerholt

Zodra iemand een voet over de drempel zet, is de trap vaak het eerste wat diegene ziet. „Je kan het een blikvanger noemen”, stelt Van de Beek (40). „In die zin is de trap de spil waar het om draait in een huis. Noem het een permanent meubelstuk.”

Het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen doet Van de Beek al sinds 2002. In dat jaar begint hij in Neerijnen –sinds 2019 onderdeel van de nieuwe fusiegemeente West-Betuwe– zijn eigen bedrijfje. Daarvoor heeft hij de nodige jaren praktijkervaring opgedaan bij een aannemer. Aanvankelijk maakt Van de Beek ook kozijnen, maar hij besluit zich na verloop van tijd alleen toe te leggen op trappen. „Met trappen kun je oneindig variëren. Ieder exemplaar is uniek.”

De trappen die Van de Beek maakt, zijn grofweg in drie categorieën te verdelen: klassiek, landelijk en modern. Pieter Hoogendoorn (19), werkvoorbereider en Van de Beeks neef, weet de verschillen haarfijn uit te leggen. „Bij landelijke trappen kiezen we vaak voor eikenhout met noesten. Een robuuste uitstraling is namelijk belangrijk. Daarom laten we de trap ook zandstralen.”

Bij klassieke trappen gaat het meer om de details. Hoogendoorn: „De trapspillen en de balustrade zijn vaak sierlijk vormgegeven. Bij moderne trappen is dat juist weer het tegenovergestelde: die zijn strak en zonder poespas. Daar horen vaak metalen elementen bij, zoals een stalen trapleuning.”

Planning

Net als de bouw heeft de trappenproducent het druk. Per week produceert het bedrijf twee à drie trappen. „Dat was voor de coronacrisis ook al zo”, zegt Hoogendoorn. „Maar onze planning staat wel behoorlijk voller. We kunnen nu al een aantal maanden vooruit plannen. Dit wil niet zeggen dat we nieuwe klanten niet kunnen bedienen. Als ze ons tijdig betrekken bij hun verbouwplannen, weten we er altijd wel een mouw aan te passen.”

De meeste trappen die Van de Beek maakt, zijn voor huizen uit het luxere segment. Een trap kost doorgaans tussen de 5000 en 15.000 euro. Dat betekent niet dat hij zich alleen aan luxe trappen waagt. „Als een klant er een normale kelder- of zoldertrap bij wil, maken wij die ook.”

Bij het maken en plaatsen van een trap komt meer kijken dan menigeen denkt, vertelt Van de Beek. „Een trap, hoe mooi die op zichzelf ook is, moet bijvoorbeeld wel in het interieur passen. De wensen van de klant zijn belangrijk, maar we durven wel bij te sturen als een trap niet strookt met de rest. Mensen waarderen dat.”

3D-model

Om klanten een indruk te geven hoe de trap er in huis uit komt te zien, maakt Hoogendoorn een digitaal 3D-model. Voordat de klant langskomt voor een eerste gesprek, zorgt hij ervoor dat die dit meteen kan zien. „Dan heb je direct een mooi praatplaatje. Mensen sturen van tevoren vaak bouwtekeningen of foto’s door, dan hebben we al voldoende om een mooie 3D-weergave te maken.”

Alle trappen worden gemaakt in de eigen werkplaats. Na het uitwerken van het ontwerp, stuurt Hoogendoorn de tekeningen door naar de fabriek. Daar staat een zogeheten CNC-machine die alle onderdelen produceert. „De duur van de productie hang sterk af van het type trap. Zo komt er bij een luxere uitvoering in de regel meer handwerk kijken. Juist dit stukje ambacht, maakt een trap exclusief”, aldus Van de Beek.

Zeeland

Zodra een trap gemaakt is, staat een montageteam klaar om die naar locatie te brengen en daar te monteren. „Onze klanten zitten vooral in Midden-Nederland. In een enkel geval moeten onze monteurs doorrijden naar Overijssel of Zeeland”, vertelt Van de Beek.

De drukte zal voorlopig wel blijven, verwacht hij. „Doordat er in de komende jaren veel woningen bijgebouwd moeten worden, hebben we de hoop dat we genoeg omhanden zullen hebben.”

> rd.nl/dezaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Zaak

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer