Je verwonderen bij een ouderwetse ”plonsplee”, kijken naar bijzondere schilderijen en zoeken naar een schatkist – op Kasteel Ammersoyen kan het.
Kasteel Ammersoyen is een kasteel zoals een kind het tekent: vier grote ronde torens verbonden door muren, een gracht eromheen en een heuse ophaalbrug. Het kasteel, gebouwd in de 13e eeuw is, op afspraak, te bezoeken. Net buiten het dorpje Ammerzoden in de Bommelerwaard, ligt het imposante bouwwerk achter een smeedijzeren toegangshek. De smalle, hobbelige oprijlaan voert naar de parkeerplaats voor het kasteel. Het robuuste kasteel ligt, omringd door de gracht, in volle luister te pronken. Een smal wandelpad slingert om het kasteel heen, tussen het gras en de appelbomen door. Naast het kasteel staat de zogenaamde voorburcht, een plein met bijgebouwen zoals het koetshuis. Via de ophaalbrug komt de bezoeker op het binnenplein van het kasteel. Er hangt op deze vroege morgen een serene rust.
Plonsplee
In het kasteel is een looproute uitgezet die langs de hoogtepunten van het 700 jaar oude gebouw voert. Voor kinderen is er een speurtocht ontworpen. Op een speelse manier leren kinderen over het kasteel, de voormalige bewoners en de gebruiksvoorwerpen die staan uitgestald. Naast dat het kasteel ooit bewoond werd, was het ook een klooster en werd het zelfs gebruikt als fabriek voor wasmachines en stofzuigers.
Via een smal trappenhuis in een van de torens kom je op de bovenverdieping. Opvallend zijn de, voor die tijd, luxueuze voorzieningen die het kasteel heeft. Zo is er in iedere kamer een eigen kachel en telt het kasteel maar liefst 16 toiletten. Het is wel een erg deftige benaming voor een houten plank met een gat waardoor de behoefte naar buiten in de gracht viel. De naam ”plonsplee” op het bordje bij het toilet is gelijk duidelijk.
Vogeltje
In de grote zaal vertelt vrijwilliger Ben over de geschiedenis van het kasteel. Hij verhaalt met zichtbaar plezier over de historie van het kasteel. Zo leren we dat het kasteel tussen 1300 en 1325 in één keer ontworpen en gebouwd is, uniek, maar mogelijk doordat er bij de bouw voldoende geld voorhanden was. In 1590 brandde het kasteel grotendeels af. Omdat na de brand heer George van Arkel het leven liet, bleef zijn vrouw met drie kleine kinderen achter. Het kasteel werd daarom maar deels gerestaureerd. Jaren later, aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog, werd er verder herstel aan het kasteel gedaan, waarvan een deel in de stijl van de 17e eeuw. In 1876 werd kasteel Ammersoyen een clarissenklooster, nadat het de laatste heer van Ammersoyen het gebouw aan de Rooms Katholieke Kerk verkocht. De gevolgen waren ingrijpend. Zo werd de slotgracht dichtgegooid en verscheen er aan de westzijde van het kasteel een kapel. Terwijl Ben enthousiast vertelt, houdt hij de rondwandelende bezoekers goed in de gaten. „Zoek je het vogeltje? Kijk maar hier naar boven, dan zie je hem vast wel zitten.”
Na de Tweede Wereldoorlog kwam kasteel Ammersoyen in handen van het Geldersch Landschap en Kastelen. In 1959 startte een grootscheepse restauratie die tot 1976 duurde. De middeleeuwse muurtrappen werden teruggevonden en in ere hersteld. De gracht werd weer uitgegraven. Daarbij kwamen ontelbare vondsten uit de eeuwen van daarvoor tevoorschijn. Op de bovenverdieping van het kasteel is een deel hiervan te bewonderen.
Bordjes geven de wandelroute door het kasteel aan. Langs de wapenkamer, door de Raadszaal -het kasteel diende jaren als gemeentehuis- en de bierkelder komen de kinderen bij de dichte schatkist. Heb je met de opdrachten de juiste code gevonden, dan kan hij open.