Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft Gelderland gevraagd om vijftig boeren aan te pakken voor vermeende illegale stikstofuitstoot. Vijf vragen aan voorzitter Johan Vollenbroek.
Waarom deze verzoeken?
„Nederland zit helemaal op slot door het stikstofinfarct. Een drama voor de Nederlandse economie. We lopen tientallen miljarden aan investeringen mis omdat er bijna niet gebouwd kan worden. En de Nederlandse regering doet vrijwel niets om het probleem op te lossen. Premier Rutte en minister Schouten maken er een puinhoop van. Nederland kan alleen van het stikstofinfarct afkomen door de uitstoot van de agrarische sector –en dan met name de veehouderij– met 75 procent terugdringen.”
Hoe dan?
„Dat kan heel beperkt nog met technische maatregelen, maar vooral door te snijden in de veestapel. En dat durft het kabinet niet. Rutte en Schouten hebben slappe knieën. Ze zijn bang dat de boeren weer met dikke trekkers naar Den Haag oprukken. En dus doen ze helemaal niks om de stikstofcrisis op te lossen. Het is nog erger. Door de agrarische sector maximaal te faciliteren wordt Nederland alleen maar verder het stikstofmoeras ingeduwd. Het enige doel van onze handhavingsverzoeken is om weer beweging in het debat te krijgen. Wij zijn er niet op uit om deze vijftig bedrijven dwars te zitten.”
Toch is dat wel de praktijk.
„Nee die bedrijven kunnen juist blij met ons zijn. Minister Schouten stelt dat de laatste PAS-melders in 2025 wel gelegaliseerd zouden kunnen zijn. Dat is vanaf de uitspraak van de Raad van State gerekend zes jaar later. Dat is toch absurd? Dat kun je die bedrijven toch ook niet aandoen? Het laat zien hoe de minister van Landbouw er een zootje van maakt. Door onze verzoeken komt er sneller duidelijkheid voor deze agrarische bedrijven.”
En wat als die agrariërs geen natuurvergunning krijgen?
„Dan zullen ze moeten kiezen. Stoppen of stikstofruimte kopen. We zijn geen voorstander van die hele stikstofhandel. Die brengt misschien aardig wat geld in het laatje voor de stoppende boeren, maar het is een ramp voor de blijvers. De kosten om te kunnen blijven boeren, lopen daardoor verder op, terwijl de verdiensten in de agrarische sector maar matig zijn. Het Rijk doet er beter aan om flink over de brug te komen voor boeren die willen stoppen en stikstofhandel te verbieden. Zij zijn door het wanbeleid van de regering in de afgelopen decennia in de problemen gekomen, nu moet de regering ook maar de portemonnee trekken om hen uit te kopen.”
Hoe komt Nederland uit de stikstofcrisis?
„Het kabinet moet met een masterplan toekomst duurzame Nederlandse landbouw komen. Een integrale oplossing bedenken voor de absurd hoge stikstofuitstoot in Nederland.
En dat in samenspraak met alle relevante maatschappelijke partijen. Met als uiteindelijk doel dat in 2030 de emissies met minimaal 50 procent zijn afgenomen. Zodat de nu nog steeds voortgaande verzuring en vernietiging van natuur tot staan wordt gebracht, met als doel nog te redden wat er nog te redden valt.”