Buitenland
Finse christendemocraat vervolgd voor aanzetten tot haat

De Finse christendemocratische politica Paivi Rasanen heeft donderdag te horen gekregen dat ze wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat tegen homoseksuelen.

Paivi Rasanen. beeld RD
Paivi Rasanen. beeld RD

Het verzoek om dagvaarding is officieel ingediend bij de rechtbank van Helsinki. Er zijn drie aanklachten tegen Rasanen voorgedragen. De eerste gaat over de brochure ”Man en vrouw schiep Hij hen” uit 2004. Daarin stelt ze dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren.

De tweede aanklacht gaat over een bericht dat de politica op haar sociale media zette in 2019. Ze postte een bericht waarin ze vraagtekens plaatst bij de deelname van de Evangelische Lutherse Kerk van Finland (ELCF) aan een lhbt-evenement in Helsinki. Ook toonde ze een foto van een Bijbeltekst uit Romeinen 1 waarin homoseksuele relaties schandelijk worden genoemd.

De derde aanklacht gaat over een televisie-interview met Rasanen in 2019, over de vraag: ”Wat zou Jezus van homoseksuelen denken?” De christendemocraat liet toen weten alleen ruimte te zien voor een relatie en een huwelijk tussen man en vrouw.

Rasanen noemde vrijdag de beslissing van de procureur-generaal om haar in de drie zaken te vervolgen „verrassend” en „schokkend.” De politica ontkent „een minderheidsgroep te hebben bedreigd, belasterd of beledigd.” Het gaat volgens haar in alle gevallen om „Bijbelse lessen over huwelijk en seksualiteit.” Rasanen beroept zich op het recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid.

De Finse Europarlementariër Laura Huhtasaari vroeg eerder dit jaar aan de Europese Commissie om een reactie. Die antwoordde twee weken geleden dat „het er niet op lijkt dat de Finse autoriteiten handelen binnen het EU-recht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer