Coronacijfers Urk moeilijk verklaarbaar
Eind november viel Urk de twijfelachtige eer te beurt om bovenaan de landelijke coronalijst te staan. De gemeente telde verhoudingsgewijs het hoogste aantal positieve tests; op de kaart kleurde het vissersdorp donkerrood. Nu staat Urk bijna onderaan. De oorzaak ervan blijkt lastig boven water te krijgen.
Er zijn veel verklaringen te bedenken voor de lage aantallen, zegt Hans Zaaijer, arts-microbioloog bij het Amsterdam UMC, betrokken bij onderzoek naar antistoffen in het bloed tegen corona. „De omslag in de cijfers kan veroorzaakt zijn door verandering in weer en gedrag. Het kan ook toeval zijn, of een fout in het systeem waardoor de cijfers niet goed doorkomen.” Externe omstandigheden kunnen eveneens een rol spelen, zegt Zaaijer. „Misschien hebben minder mensen zich laten testen door de ongunstige weersomstandigheden half en eind februari. Maar er kan natuurlijk ook sprake zijn van een echte omslag.”
De afgelopen veertien dagen zijn op Urk niet meer dan veertien besmettingen met het coronavirus geconstateerd.
Het lijkt Zaaijer onwaarschijnlijk dat er sprake is van groepsimmuniteit op Urk. „Ik ken geen enkele groep mensen, uit welke regio of leeftijdsgroep dan ook, waar het percentage met antistoffen hoger ligt dan 30. En dat is bij lange na niet genoeg om het virus eruit te krijgen.”
Sowieso is groepsimmuniteit met nieuwe varianten een ander verhaal, zegt hij. „Bij de oorspronkelijke variant moet minstens 60 procent van de mensen antistoffen ontwikkeld hebben. Met de nieuwe, besmettelijkere coronavarianten moet zo’n 70 procent van de bevolking antistoffen hebben ontwikkeld.”
Ook volgens de GGD Flevoland is het nog te vroeg om iets over groepsimmuniteit te zeggen.
De gemeente Urk tekent bij de veertien positieve tests aan dat de plaatselijke cijfers meebewegen met de landelijke. „De piek in oktober en november was ook regionaal en lokaal te zien”, zegt een woordvoerster. „Het is lastig aan te geven waarom er nu minder besmettingen zijn. Dat is afhankelijk van veel factoren.”
De gemeente durft dan ook niet te zeggen of een campagne in november effect heeft gehad. Door het hele dorp hingen toen posters met daarop meer en minder bekende Urkers, onder wie de christelijke gereformeerde ds. H. Polinder.
Hoeveel Urkers zich de afgelopen veertien dagen daadwerkelijk op corona hebben laten testen, kan de GGD Flevoland niet zeggen. Wel geeft de instelling een verklaring voor het hoge aantal positieve tests in het vissersdorp in november. „Toen is er een mobiele testlocatie gekomen. Vóór de komst daarvan moesten de inwoners van Urk naar een teststraat in een nabijgelegen plaats. Met de komst van de testlocatie in het dorp steeg het aantal Urkers dat zich liet testen op corona, en daarmee het aantal positieve tests.”