Binnenland
NVWA treedt harder op tegen ruwe vangmethodes kippenboeren

Inspecteurs van de NVWA gaan strenger optreden tegen de ruwe vangmethodes van pluimveehouders. Volgens de toezichthouder zien dierenartsen nog te vaak dat slachtkuikens, legkippen en eenden tijdens het vangen ernstig letsel oplopen, zoals bloedingen, gebroken vleugels of andere botbreuken.

ANP

De dieren worden in containers en kratten vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. Ze worden daarvoor meestal door zogeheten vangploegen gevangen en in de containers gestopt. Ook wordt er voor het vangen van de dieren soms gebruik gemaakt van vangmachines. „Als het vangen te snel en te onzorgvuldig gebeurt, kan er ernstig letsel ontstaan. Dit vangletsel veroorzaakt ernstig leed bij pluimvee”, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Volgens de NVWA krijgt een pluimveehouder een boete van 1500 euro wanneer bij meer dan 2 procent van de afgevoerde dieren sprake is van vangletsel. „Dit boetebedrag kan vanaf mei worden verdubbeld als er sprake is van een ernstige dierenwelzijnsovertreding, bijvoorbeeld bij vangletsel bij meer dan 5 procent van de dieren”, aldus de toezichthouder.

Ook gaat de dienst vanaf die datum ingehuurde vangploegen beboeten als blijkt dat dieren bij het vangen te veel verwondingen opgelopen hebben.

Wakker Dier vindt dat de NVWA onvoldoende maatregelen neemt. „De NVWA grijpt pas in als meer dan 2 procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot 12 miljoen ernstig gewonde dieren per jaar, zonder dat er wordt ingegrepen”, stelt de dierenorganisatie.

Ook stelt Wakker Dier dat de NVWA niets doet aan een in Europa verboden vangmethode, waarbij kippen bij de poten worden opgetild. De dierenactivisten zijn hierover in december een procedure gestart tegen de toezichthouder. „De NVWA weigert tot nu toe het verzoek in behandeling te nemen”, aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie worden er jaarlijks meer dan 600 miljoen kippen in Nederland gevangen en afgevoerd naar de slachterij. „Meestal worden ze ondersteboven aan de poten opgetild en in trossen van drie tot vijf kippen per hand in kratten geduwd. Jaarlijks lopen zo miljoenen kippen breuken of ernstige kneuzingen op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer