Binnenland

„Privé-school is redding christelijk onderwijs”

„De toekomst voor werkelijk christelijk onderwijs is aan privé-scholen”, meent dr. H. Dijkgraaf. De docent Engels aan de christelijke scholengemeenschap Het Streek te Ede poneert dat in een interview in de RD-cultuurbijlage van vandaag.

Cultuurredactie
1 November 2004 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Dijkgraaf denkt dat inspectierapporten en cijfers in weekblad Elsevier en dagblad Trouw voor reformatorische scholen zwaarder tellen dan de eigen identiteit. „Docenten die hier terecht tegen protesteren, worden stelselmatig genegeerd en doodgezwegen.

Het studiehuis is ingevoerd zonder enige wettelijke verplichting. Het adaptief onderwijs is op veel reformatorische basisscholen bijzonder populair en schoolbegeleidingsinstituten zoals BGS en DGS verschillen niet wezenlijk van hun neutrale tegenhangers APS en CPS.”

Ook docent geschiedenis en maatschappijleer G. P. P. Hogendoorn van het Van Lodensteincollege in Amersfoort uit zich kritisch over de houding die het reformatorisch onderwijs tegenover Haagse onderwijsvernieuwingen heeft aangenomen en aanneemt. „Bezinning heeft wel degelijk een rol gespeeld, maar het is de vraag of we een eigen visie hebben ontwikkeld. Daar heb ik twijfels bij. Achter de huidige onderwijsvernieuwing schuilt een optimistische mensvisie die beslist niet bijbels is.”

Het ministerie van OC&W stimuleert momenteel clustering van vakken. Een vak als geschiedenis moet dan opgaan in het cluster ”mens en maatschappij”. Het reformatorisch onderwijs wil met deze nieuwe trend mee. Hogendoorn is bang dat van het principiële gehalte van het vak geschiedenis dan weinig overblijft. „Als we de christelijke traditie niet nog meer willen veronachtzamen, zullen we heel kritisch moeten zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer