Binnenland
Coalitie wil pijn iets verzachten

De coalitiefracties in de Tweede Kamer willen de pijn van de bezuinigingen enigszins verzachten. CDA, VVD en D66 willen bij de algemene beschouwingen voorstellen het afschaffen van de gouden handdruk en het grijze kenteken en de bezuinigingen op het onderwijs terug te draaien.

Redactie politiek

Ook willen zij de overgangsregeling bij het schrappen van VUT en prepensioen soepeler maken. Het kabinet wil voor iedereen die op 1 januari 2005 jonger is dan 57 jaar de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, beëindigen. De coalitie, onder aanvoering van het CDA, pleit er nu voor die leeftijdsgrens met een paar jaar te verlagen. Iedereen die op 1 januari volgend jaar 55 jaar of ouder is, moet zijn recht op VUT en prepensioen behouden, vinden de drie fracties.

Bij elkaar gaat het om een pakket van 1 miljard euro. Wat betreft het handhaven van de gouden handdruk, verbinden CDA, VVD en D66 er wel de voorwaarde aan dat die niet hoger mag zijn dan één jaarsalaris.

Minister Zalm van Financiën zei woensdagmorgen op Radio 1 dat het kabinet niet bij voorbaat een veto zal uitspreekt over het handhaven van de gouden handdruk. „We zullen zien met welke dekking de Kamer komt. Die moet in elk geval goed zijn.”

De maatregel dat volgend jaar de drempel voor de WW omhoog gaat, staat in politiek Den Haag nog gewoon overeind. Alleen wie 39 van de laatste 52 weken heeft gewerkt en bovendien vier van de afgelopen vijf jaar, komt nog voor een werkloosheidsuitkering in aanmerking.

Het kabinet is zelfs van plan die drempel nog hoger te maken, zo valt op te maken uit een interview van minister Brinkhorst (Economische Zaken) in de Volkskrant. „Over de WW praten we door, daarover zijn in het kabinet afspraken gemaakt.” Volgens Brinkhorst „is dit kabinet nog lang niet klaar met de hervorming van de verzorgingsstaat. We staan pas aan het begin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer