Italië kapittelt Nederland wegens euthanasie op kinderen
In Italië is verontwaardigd gereageerd op het bericht dat het Academisch Ziekenhuis Groningen een protocol hanteert dat bij ernstig lijden kan leiden tot euthanasie op jonge kinderen.
„Het is werkelijk een wreedheid”, aldus Giuseppe Del Barone, de voorzitter van de Orde van Medici in Italië, over de mogelijkheid om het leven van jonge kinderen te beëindigen. „We kennen niet eens de reactie van kinderen op behandelingswijzen en de mogelijkheden op herstel van de kleintjes. Meer dan eens doen er zich zogenaamde onverklaarbare genezingen voor.”
Ook de Italiaanse minister van Gezondheidszorg is onthutst. „Met het beëindigen van menselijk leven breekt een fundamenteel principe van de samenleving. Euthanasie op kinderen is nog erger omdat zij hun wil niet kunnen uitdrukken. Euthanasie in Nederland ontsnapt aan de controle van de Nederlandse regering.”
De reacties in de pers -die het nieuws zonder uitzondering heeft overgenomen van het Italiaans persbureau ANSA, dat zich weer baseert op het ANP- zijn evenmin van de lucht. Het belangrijkste tv-journaal van de publieke omroep RAI besteedde gisterochtend veel aandacht aan het bericht en noemde het „schokkend.”
„Als het over euthanasie gaat bevestigt Nederland weer eens baanbrekend te zijn”, schrijft Corriere della Sera, Italiës grootste dagblad. La Padania, de partijkrant van de coalitiepartij Lega Nord, kopte woensdagochtend: ”Euthanasie op kinderen, barbaarsheid op zijn Hitlers”. Ook links is verontwaardigd. „Er zijn geen grenzen voor euthanasie meer in Nederland”, schrijft het communistische dagblad Il Manifesto. „Ook het laatste taboe -dat van de leeftijd- is definitief gevallen.” De krant is bang voor een neveneffect. „Het risico bestaat dat reizen voor de dood worden gemaakt vanuit het buitenland naar het land van de tulpen, waarbij ook kinderen worden betrokken die zich nog niet bewust zijn van hun eigen toekomst.”
Giovanni Berlinguer, medicus alsmede links parlementariër en broer van de communistische voorman Enrico Berlinguer- is evenmin te spreken: „Men riskeert zwaar misbruik te maken van kinderen.”
Francesco D’Agostino, de voorzitter van de nationale commissie van de bio-ethica, ontplofte bijna van woede. „Het is gewoon een manier om levensbeëindiging te rechtvaardigen, in dit geval van kinderen, die een last, ook economisch, zijn voor de samenleving en het gezondheidsstelsel”, verklaarde hij tegenover Corriere della Sera. Hij heeft het over staatseugenetiek, een methodiek om ongewenste eigenschappen te voorkomen.
Antonio Marziale, voorzitter van de vereniging die de rechten van minderjarigen beschermt, vraagt Italiaanse europarlementariërs op Europees niveau Nederland tegen te houden.
De Rooms-Katholieke Kerk moet haar positie nog bepalen. L’Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kopte dinsdag op de voorpagina: ”Schokkend bericht”. Maar de tekst van het artikel op een binnenpagina was veel gematigder. De krant is minder voorbarig en schrijft dat „Nederland de weg heeft geopend naar de mogelijkheid van geautoriseerde euthanasie op kinderen.”
Het Vaticaan heeft zich nog niet laten horen. Desgevraagd zei monseigneur Elio Sgreccia, vice-voorzitter van de pauselijke Academie voor het Leven, dinsdagavond dat hij op internet op zoek was naar de tekst van het protocol dat het Gronings ziekenhuis hanteert. Zodra hij die boven water heeft, schrijft hij een artikel voor L’Osservatore Romano, dat donderdag zal verschijnen. Eerder wil hij niet reageren.
Het mag echter geen verrassing heten als de Vaticaanse krant zeer negatief reageert op het Nederlandse initiatief. In het verleden was de Heilige Stoel, het bestuursapparaat van de paus, zeer ontstemd over Nederlandse wetgeving rond euthanasie. Toen in 2000 de Nederlandse Eerste Kamer in grote meerderheid voor wetgeving stemde die euthanasie in bepaalde vormen mogelijk maakt, was het Vaticaan in alle staten. „Het is een erg triest record van Nederland om de eerste te zijn die een wet wil goedkeuren die tegen de menselijke waardigheid ingaat”, zei woordvoerder Navarro-Valls aan de vooravond van het kamerdebat. „Een absurde beslissing”, meende L’Osservatore Romano toen.