Ggz behandelde langer na bezuinigingen
Als bepaalde patiënten wegblijven, gebruiken sommige psychiaters en psychologen de vrijgekomen tijd voor andere klanten. Die hebben daar echter niet altijd baat bij, zegt het Centraal Planbureau CPB. „De resultaten van de behandeling van patiënten gingen er gemiddeld niet op vooruit door deze extra behandeltijd. Mogelijk was dus sprake van overbehandeling”, aldus het bureau op basis van eigen onderzoek.
Vanaf 2012 werden de verzekeringen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) beperkt. De onderzoekers bekeken in hoeverre psychologen, therapeuten en psychiaters de eerste jaren omgingen met het wegvallen van patiënten als gevolg van kortingen en eigen bijdragen.
Zogenoemde gebudgetteerde aanbieders gingen gemiddeld ongeveer 8 procent langer behandelen dan in de periode voor de beleidsverandering. Gebudgetteerde aanbieders zijn grote zorginstellingen die ieder jaar met een zorgverzekeraar een budget afspreken. Ze hebben een prikkel om de ‘productie-afspraken’ met zorgverzekeraars na te komen omdat ze anders later misschien gekort worden. Gebudgetteerde zorgaanbieders nemen ongeveer 90 procent van de behandelingen voor hun rekening.
Zelfstandige psychiaters en psychologen worden betaald per behandeltraject. Zij behandelden na alle veranderingen nauwelijks langer dan voor de wijzigingen. Dit kwam vermoedelijk en onder meer doordat bij deze groep eerder geen sprake was van kortere behandelingen als gevolg van krappe budgetten. Die kortere behandelingen kwamen bij de gebudgetteerde zorgaanbieders wel voor.
De effecten voor de langere termijn zijn niet onderzocht. Wel is duidelijk dat het aanbod van deze zorg inmiddels is afgenomen: de werkgelegenheid in de gehele ggz daalde al in 2014 met ongeveer drie procent.