Binnenland
Kamer kwaad over bouwfraude Schipholtunnel

De Tweede Kamer heeft gisteren in uiterst felle bewoordingen haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de fraude met valse facturen bij de bouw van de Schipholtunnel.

ANP

De parlementariërs vroegen zich af of het gesjoemel van NS-dochter Strukton en aannemersbedrijf Hollandsche Beton Groep (HBG) niet het topje van een ijsberg is. Minister Netelenbos van Verkeer was het eens met de Kamer, maar vindt dat er ”niet te wild geopereerd moet worden”, omdat het openbaar ministerie de zaak momenteel onderzoekt. Opdrachtgever NS moet voor het einde van deze maand duidelijk maken hoe zij de te veel verstrekte subsidie, zeker 80 miljoen gulden, gaat terugbetalen.

”Dit is een ranzige zaak, waardoor de integriteit van NS is beschadigd”, zei CDA-kamerlid Leers. Hij zei geïrriteerd te zijn over de houding van NS dat er niets aan de hand is. ”Het is alsof je 1000 gulden steelt van je grootmoeder en achteraf beweert dat het geld toch in de familie is gebleven.”

VVD-kamerlid Verbugt eiste dat de onderste steen boven komt en PvdA’er Van Gijzel sprak over het structurele en georganiseerde karakter van de zwendel. De Kamer vroeg Netelenbos ook andere projecten beter onder de loep te nemen, omdat dezelfde bedrijven hier vaak bij betrokken zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer