Economie
Eind 2004 driekwart miljoen mensen op zoek naar baan

Het aantal werkzoekenden zonder baan groeit dit jaar naar 757.000 mensen. Ondanks een stijging van het aantal banen in 2005 met 101.000 blijft het aantal werkzoekenden volgend jaar stabiel. Dat komt omdat in dat jaar 95.000 mensen extra beschikbaar komen voor werk. Dat heeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) woensdag gezegd.

ANP

„De beroepsbevolking groeit in de periode 2006 - 2009 gemiddeld met 1,5 procent per jaar. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse toename van iets meer dan 115.000 personen”, stelt het voormalige Arbeidsbureau. Het aantal banen neemt in die periode toe met gemiddeld 140.000 per jaar. De werkloosheid zal na 2005 dus met 25.000 mensen per jaar dalen, denkt de organisatie.

Dit jaar bieden volgens het CWI een stuk minder nieuwe werknemers zich aan op de arbeidsmarkt. De beroepsbevolking groeit in 2004 slechts met 45.000 personen, omdat mensen door de zwakke economie er weinig vertrouwen in hebben werk te vinden. Zo neemt het aantal banen dit jaar met 2000 af.

R. de Groot, voorzitter van het CWI, vreest dat het vooral voor ouderen en langdurig werklozen moeilijk blijft een baan te vinden. Hij bekritiseert daarom de geleidelijke afschaffing van de belastingmaatregel om langdurig werklozen aan werk te helpen.

De Groot vindt juist dat het kabinet meer fiscale subsidies moet instellen. Zo wil hij „fiscale stimulering van mensen om een eigen bedrijf op te starten. Met name in de toeleverende industrie omdat daar het merendeel van de innovatie plaatsvindt.”

In tegenstelling tot het kabinet wil De Groot ook de traditie in stand houden waarin mensen die het langst bij een bedrijf werken het laatst worden ontslagen. Daarnaast moeten ouderen en jongeren een korte tijd hun uitkering kunnen behouden als zij werk vinden. In die tijd kunnen zij hun nut bewijzen bij hun nieuwe baas. Overigens rekent de CWI-voorzitter volgend jaar op een forse daling van de werkloosheid onder jonge mensen . „Ik denk dat we op dat terrein flinke winst zullen boeken.”

Op de lange termijn vreest De Groot voor een tekort aan werknemers met een hbo-diploma of een universitaire studie. „De vraag naar hoogopgeleiden zal enorm toenemen door de kenniseconomie.” Hun lonen zullen ook stijgen terwijl het inkomen van laaggeschoolden sterk zal achterblijven door de geringe vraag naar deze mensen, stelt De Groot.

Hij wijst erop dat mensen met een lage opleiding vaak meer kunnen dan bedrijven denken, zegt hij. Verspreid over het hele land wil het CWI daarom tien centra inrichten die de competenties van werkzoekenden in kaart brengen. Met hun nieuwe uitgebreide CV hebben zij vervolgens meer kans op een baan.

De Groot wil verder dat Nederland tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie het idee lanceert voor een ’Europees paspoort’. Hierin moet per inwoner van de unie staan wat zijn diploma’s en competenties zijn en waar hij al gewerkt heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer