SP en CU vormen in Pekela front tegen armoede
Vaak kunnen ze prima door één deur. Zo vormen SP en ChristenUnie in het college van Pekela één front in hun strijd tegen armoede. Maar in de raad voelt de CU zich soms moederziel alleen.
„Ik respecteer het als mensen vanuit christelijke principes politiek bedrijven”, zegt SP-wethouder Hennie Hemmes (62) op het gemeentehuis in Oude Pekela. „Binnen de SP zijn trouwens ook christenen actief. Maar zelf koppel ik politiek en geloof los.”
Hoewel de PVV het vorige week bij de Kamerverkiezingen met een kwart van de stemmen in Pekela tot grootste partij schopte, is de gemeenteraad er nog altijd van linkse snit. „De tweedeling in ons land zit niet meer in links en rechts. Die zit in tevreden en ontevreden burgers”, analyseert Wiebe R. Meilof (66), het enige raadslid voor de ChristenUnie in Pekela. Zijn partij steunt het college, al is ze daarin niet met een wethouder vertegenwoordigd.
Niet krenterig
Pekela zit in de hoek waar de klappen vallen. Door de teloorgang van de papierindustrie kampt de gemeente in Oost-Groningen al tientallen jaren met hardnekkige werkloosheid en bevolkingskrimp. Wethouder Hemmes kreeg de afgelopen weken, in de aanloop naar de verkiezingen, de ene na de andere buitenlandse tv-ploeg over de vloer. Maar het zint Hemmes en Meilof niet dat Pekela welhaast wordt afgeserveerd als het afvoerputje van Nederland. Eensgezind proberen ze hun gemeente positief op de kaart te zetten. „Het is hier goed toeven”, zegt CU-raadslid Meilof.
Helder is dat SP en CU schouder aan schouder staan in hun strijd tegen armoede en werkloosheid in Pekela. „Zorg voor kwetsbaren staat bij beide partijen hoog in het vaandel”, zegt Meilof. SP’er Hemmes: „We zijn hier niet krenterig met uitkeringen. Zelfs de plaatselijke VVD steunt ons sociale beleid. Net als de rest van de raad steunde ook die partij een plan om kinderarmoede te bestrijden. Alle kindertjes hebben recht op sport, muziek, zwemles, een fiets.”
Wel hamert de CU er meer dan de SP op om bijstandsgerechtigden „te prikkelen” om werk te zoeken, zegt Meilof. SP-wethouder Hemmes relativeert die zienswijze. „Ook ik dring erop aan dat werklozen die gezond van lijf en leden zijn hun best doen om werk te vinden. Niemand wordt er beter van om dag in dag uit met een goedkoop potje ALDI-bier op de bank te zitten. Ga dan bij de buurvrouw schoffelen.”
Autootje
Soms zijn de werkloosheidsproblemen hardnekkig. Generatie op generatie zit in de bijstand. „Wij proberen die vicieuze cirkel te doorbreken”, zegt Hemmes. „Door Jantje aan het werk te helpen. Als hij een baan, huis en autootje krijgt, zie je hem én zijn omgeving opfleuren.”
Ook op andere terreinen vinden CU en SP elkaar in Pekela. Enkele jaren geleden keerden beide partijen zich tegen zondagsopenstelling van winkels. „Die zondag is een geschenk uit de hemel. Je bent goed dom als je daar geen gebruik van maakt”, zegt CU’er Meilof. Hemmes: „Bij jullie speelden geloofsargumenten een grote rol. Voor ons was belangrijk dat arbeiders een dag rust hebben.” Inmiddels zijn her en der in de gemeente winkels op zondagmiddag open. Hemmes: „Ook sommige christenen doen na de kerkdienst hun boodschappen.”
Ondanks de verwantschap met de SP, voelt CU-raadslid Meilof zich soms alleen staan in de raad. „Onlangs bespraken we een gemeentelijk document over de cultuurhistorische waarde van Pekela. Daarin staat bijvoorbeeld dat boeren tot beperkte diepte mogen graven, omdat ze anders met hun machines oude vuurstenen kunnen raken. Dat document baseert een verhaal over de oudheid van de bodem volledig op de evolutietheorie. Bespottelijk.
Via een motie maakte ik bezwaar. Zet op z’n minst in zo’n rapport dat er ook andere modellen voor het ontstaan van de aarde zijn. Ik kreeg totaal geen steun in de raad en had zelfs het idee dat niemand me snapte. Dat heeft me fors geïrriteerd.”
Gerede kans dat de CU in een kabinet stapt. Wat zou Meilof voorman Segers willen meegeven? „Wees niet bang om een herkenbare, christelijke partij te zijn. Ik was ontevreden over de deelname van de CU aan het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). Zodra seculiere homo-organisaties het geringste vermoeden hadden dat de CU iets verkeerds zei over homo’s, namen ze de partij onder vuur. Gevolg was dat CU-politici maar hun mond hielden over dat thema. Ik word daar beroerd van en zou het akelig vinden om in de politiek te moeten zwijgen. Homoseksuelen zijn waardevolle mensen. Maar ik ga níét zeggen dat een homoseksuele relatie prima is of dat twee mannen of twee vrouwen een kind mogen adopteren en kunnen opvoeden. Als de CU op dit terrein vaag is of zwijgt, kan ze zich net zo goed opheffen en opgaan in het CDA.”
serie Bonte coalities
Het nieuwe kabinet zal uit een palet aan politieke partijen bestaan. Hoe is de ervaring met bonte coalities in gemeenten? Vandaag deel 3 in een serie: Pekela. Zaterdag deel 4.
Ik geef het college een 8,0
Dick Berghuis (66), fractievoorzitter van oppositiepartij CDA: „We botsen op de belangrijke dossiers niet met het college. Eindelijk pakt het college het onderhoud van straatmeubilair aan. Denk aan bruggen en kades. De gemeente Pekela, waar het Pekelder Hoofddiep doorheen loopt, telt tientallen bruggen. Goed is ook dat het college het centrum van Oude Pekela opknapt. Diverse panden, zoals oude bankgebouwen, worden binnenkort gesloopt. Ik ben tevreden over de inspanningen van ons college wat betreft het akkoord van Westerlee. Dat beoogt dat mensen vanuit sociale werkplaatsen vaker een reguliere baan krijgen. Pekela wist onlangs voor die reorganisatie zo’n 10 miljoen euro in de wacht te slepen.”
Pekela
Aantal inwoners: 12.600
College: SP (1 wethouder), Samen voor Pekela (1), CU (geen wethouder)
Raad: SP (4 zetels), Samen voor Pekela (3), PvdA (2), CDA (2), GroenLinks (1), Verenigde Communistische Partij (zetel niet bezet), VVD (1), CU (1)
Lees hier alle aflevering van deze serie.