Binnenland
Kringloopwinkel Sliedrecht betaalt bloedtest voor plaatsgenoten

De kringloopwinkel in Sliedrecht wil voor plaats­genoten die krap bij kas zitten, een bloedonderzoek betalen naar de giftige stof PFOA.

Wim van Hengel
Arie de Ruiter. beeld RD
Arie de Ruiter. beeld RD

Dat liet Arie de Ruiter (68), voorzitter van het bestuur dat de kringloopwinkel runt, woensdag weten.

Het Rijksinstituut voor Volks­gezondheid en Milieu (RIVM) kondigde eerder deze week aan bloedonderzoek te gaan doen onder zo’n 450 mensen die wonen in de buurt van het chemische bedrijf Chemours in Dordrecht, de voormalige DuPontfabriek. De fabriek stootte jarenlang –waarschijnlijk boven de toegestane grenswaarden– de kankerverwekkende stof PFOA uit bij de fabricage van teflon, de coating die gebruikt werd in antiaanbakpannen.

Het RIVM-onderzoek moet duidelijk maken hoe hoog de waarden van de giftige stof PFOA in het bloed van omwonenden zijn. PFOA wordt slechts langzaam verwijderd door het lichaam. 
Aan het onderzoek doen huis­houdens mee in Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. Ze ontvangen hierover volgende week een brief.

De kringloopwinkel wil ook mensen die niet worden uitgenodigd om bloedonderzoek te laten doen, hiertoe de mogelijkheid bieden. „We richten ons op Sliedrechtenaren die ongerust zijn, buiten het onderzoek vallen, en toch meer willen weten. Dat geldt ook mensen die voor 2012, toen de uitstoot stopte, meer dan tien jaar in het gebied hebben gewoond en later verhuisd zijn. Deze groep kan, als de onderzoekskosten van 80 à 90 euro een bezwaar vormen, bij ons aan­kloppen. Wij hebben zo’n 15.000 tot 20.000 euro beschikbaar.”

De Ruiter vindt eigenlijk dat Chemours zelf de kosten voor zijn rekening had moeten nemen. „In de VS, waar het bedrijf ook een fabriek had waar PFOA werd gemaakt, is dat wel gebeurd. Nu draait de overheid ervoor op.”

De actie past naadloos in de doelstelling van de kringloop­winkel. De Ruiter: „Die is opgericht ter verbetering van het milieu. In de statuten staat dat de winst moet worden besteed aan milieu­projecten.”

Sliedrecht ligt, bij de vaak voorkomende zuidwestelijke wind, letterlijk onder de rook van Chemours. Blootstelling van Sliedrechte­naren aan PFOA-uitstoot is dan ook een reële mogelijkheid. De Ruiter moet echter nog zien of er veel plaatsgenoten warmlopen voor de mogelijkheid om hun bloed te laten onderzoeken. „De mentaliteit hier is toch nog veelal die van de baggeraars van destijds: het water van de Merwede blijft wel stromen, eb en vloed gaan ook door. Dus niet zeuren, gewoon doorwerken.”

Toch biedt de kringloopwinkel mensen graag de mogelijkheid voor bloedonderzoek. De kringloopwinkel wil ook zelf bewijs verzamelen dat in eventuele rechtszaken tegen Chemours kan worden gebruikt. „We hebben overigens wel vertrouwen in het RIVM-onderzoek. Dat ziet er goed uit”, zegt De Ruiter, die zitting heeft in een klankbordgroep die bij de steekproef is betrokken.

Doel op de langere termijn is voor De Ruiter dat de fabriek uit de regio verdwijnt. „Zo’n chemische fabriek hoort niet midden in een gebied met zo’n grote bevolkingsdichtheid. Ik hoop dat de overheid dat ook gaat inzien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer