Politiek

Wiebes: eenverdiener houdt van extra loon niet/wel niets over

Eenverdieners die 20.000 euro verdienen en kans zien hun loon op te voeren naar 31.000 euro gaan er volgens het kabinet tóch op vooruit.

Redactie politiek
7 July 2016 17:50Gewijzigd op 16 November 2020 04:53
Staatssecretaris Wiebes van Financien. beeld ANP, BART MAA
Staatssecretaris Wiebes van Financien. beeld ANP, BART MAA

Dat stelt het kabinet donderdagmiddag in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Bashir en SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Die hadden staatssecretaris Wiebes van Financiën om opheldering gevraagd naar aanleiding van berekeningen die belastingadviseur Dries Mulder uit Geldermalsen maakte voor het Reformatorisch Dagblad. Hieruit bleek dat een eenverdiener (met een huurwoning en twee kinderen) die zijn loon ziet stijgen van 20.000 naar 31.000 euro er niet op vooruit gaat, maar per saldo 35 euro inlevert.

Volgens Wiebes missen echter „een aantal belangrijke elementen” in de berekening en tonen „eigen berekeningen van het Ministerie van Financiën” aan dat een dergelijke eenverdiener er tóch op vooruit gaat, zij het relatief weinig. Zo houdt een eenverdiener die zijn brutoloon met 10.000 euro ziet stijgen, van 22.000 euro naar 32.000 euro, daar volgens de kabinetscijfers onder de streep slechts 355 euro van over. Een eenverdiener die zijn loon met 5.000 euro ziet stijgen van 27.000 naar 32.000 euro houdt daar netto zelfs helemaal niets van over, maar gaat er juist 57 euro op achteruit.

„Ik moest erg hard lachen toen ik de antwoorden las op mijn Kamervragen”, stelt SP’er Bashir desgevraagd in een reactie. „Eerst schrijft Wiebes dat de cijfers uit het RD niet kloppen en dat er belangrijke elementen missen. Vervolgens komen zijn eigen berekeningen juist enorm overeen met de stelling die in jullie krant te lezen was: namelijk dat de eenverdiener de pakezel is van het kabinet. De conclusie is helder: als je eenverdiener bent en 21.000 verdient, dan kun je de moeite besparen om meer uren te maken en daarmee 32.000 te verdienen. Want terwijl je er bruto 11.000 op vooruit gaat, ga je netto nog niet eens 500 euro op vooruit”

Ook SGP-Kamerlid Dijkgraaf, die Wiebes eveneens om opheldering had gevraagd, laakt het antwoord van de VVD-bewindsman. „Het wordt hiermee duidelijk dat dit kabinet geen grote stappen gaat zetten om de kloof tussen een- en tweeverdieners te dichten. Misschien dat ze wat doen voor eenverdieners met een gehandicapte partner, en dat zou mooi zijn, maar de grote kloof tussen een- en tweeverdieners probeert de staatssecretaris recht te praten. En dat valt niet mee als het zo krom is.”

Dijkgraaf benadrukt dat de overheidswerkgroep Duurzame Groei deze week ook al vaststelde dat de mogelijkheden om de arbeidsparticipatie nog verder te verhogen uitgeput raken. „Maar dit kabinet gaat vrolijk door op de verkeerde weg. Uit de antwoorden blijkt dat als je 22.000 euro verdient en er in slaagt om er 10.000 euro bij te krijgen, je 355 euro netto overhoudt. Dat is een belastingtarief van maar liefst 96,5 procent. Dat valt met geen enkele redenering goed te praten omdat je daarmee werken ontmoedigt.”

Bovendien is het probleem volgens Dijkgraaf nog veel groter. „Als je nog eens 10.000 euro erbij krijgt, hou je daarvan ook maar 38 procent over. De uitdaging is nu om het maximale eruit te halen bij de behandeling van het belastingplan in het najaar. Want als we niks doen wordt het alleen maar slechter. Nu rekent de staatssecretaris nog met de overdraagbare algemene heffingskorting, maar die wordt jaarlijks verder afgebouwd met zo’n 150 euro per jaar waardoor de kloof tussen een- en tweeverdieners alleen maar toeneemt. We gaan dan ook vol voor elke mogelijkheid om hier wat aan te doen. Maar grote stappen verwacht ik niet eerder dan bij de vorming van een nieuw kabinet.”

Een meerderheid van PvdA, VVD en D66 stemde donderdagmiddag in de Tweede Kamer tegen moties van CDA-Kamerlid Omzigt en CU-Kamerlid Schouten om de fiscale de kloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen. In de Eerste Kamer is daarvoor wel een meerderheid. Senatoren vroegen Wiebes deze week hoe hij een vorig jaar aangenomen motie om de kloof in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners (oplopend tot een factor vijf) te verkleinen denkt uit te gaan voeren. Het kabinet lijkt dat niet van plan te zijn. Minister Dijsselbloem kondigde woensdagavond wel aan dat het kabinet in augustus zal bekijken of het eenverdieners met een zieke partner kan compenseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer