Binnenland
Utrechtse fotografe legt alledaagse schoonheid vroege morgen vast (fotoserie)

Het begin van de dag is niet het meeste bruisende moment, maar heeft bepaald een grote portie alledaagse schoonheid in zich, merkte fotografe Desiree Meulemans. De Utrechtse maakt er een project van: Utrecht in de vroegte.

Het begin van de dag is niet het meeste bruisende moment, maar heeft bepaald een grote portie alledaagse schoonheid in zich, merkte fotografe Desiree Meulemans. De Utrechtse maakt er een project van: Utrecht in de vroegte. Foto: Berthine van de thuiszorg
Het begin van de dag is niet het meeste bruisende moment, maar heeft bepaald een grote portie alledaagse schoonheid in zich, merkte fotografe Desiree Meulemans. De Utrechtse maakt er een project van: Utrecht in de vroegte. Foto: Berthine van de thuiszorg

Een jaar lang fotografeert Meulemans iedere week in de (vroege) ochtend bij iemand of ergens in Utrecht en legt zo de start van de dag vast. Op haar website zijn de resultaten te volgen: biologische slager Gerrit Takke die z’n messen wet, ijssalon Il Mulino waar de ijsmachines in gereedheid worden gebracht, Berthine van de thuiszorg die haar eerste cliënt bezoekt, ontbijten bij woonwinkel Ikea.

Hoe kwam je op het idee voor Utrecht in de vroegte?

„Naast de opdrachten die ik krijg, zoek ik ook zelf onderwerpen om te fotograferen. Zo heb ik een paar keer een reportage gemaakt waarbij ik toevallig heel vroeg begon. Ik ben mee geweest met een mosselkotter uit Yerseke, ben bij de visafslag in Vlissingen geweest, heb gelogeerd bij een klooster in Velp en heb ’s nachts de werkzaamheden aan het spoor gefotografeerd. Ik denk dat daar het idee ontstaan is om iets te doen met het begrip vroeg.”

Wat betekent het vroege begin van de dag voor jou?

„Het begin van de dag vind ik bijzonder, omdat er een start wordt gemaakt, het licht bijzonder is en de stemming erin zit. Het begin van de dag is niet overal heel bruisend, maar heeft, waar je ook bent, de schoonheid van het alledaagse.”

Wat tref je aan?

„Ik vind het elke keer weer heel bijzonder om even in een ander leven of andere wereld te stappen en hoop dat elk onderwerp de kijker zal prikkelen, vertederen, verrassen of verbazen. Ik ben streng voor mezelf, want het begin van de dag is na één tot anderhalf uur voorbij, dan moet ik stoppen. De beeldverhalen hebben dus allemaal een open eind en dat geeft de kijker weer ruimte voor de eigen fantasie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer