Politiek

Voorstel in Raad van Europa: stop discriminatie tegen christenen

STRAATSBURG. Het pesten en discrimineren van christenen in Europa moeten voorbij zijn. Regeringen behoren ervoor te zorgen dat christenen de ruimte hebben om zich in het openbaar te uiten.

28 January 2015 18:58Gewijzigd op 15 November 2020 16:14Leestijd 3 minuten
Valeriu Ghiletchi. beeld Council of Europe
Valeriu Ghiletchi. beeld Council of Europe

Valeriu Ghiletchi is vol vertrouwen dat hij donderdagmiddag steun krijgt voor een resolutie met deze strekking in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. De raad is een internationaal platform waar 47 landen over mensenrechten spreken. „In de commissie gelijkheid en antidiscriminatie kreeg ik al unanieme steun voor mijn voorstel. Dat is bemoedigend. Maar er zal donderdag zeker ook kritiek komen”, aldus het parlementslid uit Moldavië.

Welke kritiek verwacht u?

„Wellicht de vraag hoe ik van discriminatie van christenen kan spreken als christenen in veel landen juist de meerderheid vormen. In veel landen zijn echter de cultuur en de wetgeving zodanig seculier dat christenen zich in een hoekje gedrongen voelen.”

Wat zijn de problemen die u wilt aan­pakken?

„Er is een groeiende intolerantie tegenover en discriminatie van christenen. Dat uit zich op allerlei manieren. Christelijke opvattingen of gedragingen worden bijvoorbeeld op het werk niet getolereerd. Of het gaat om vandalisme aan christelijke gebouwen of gewijde plaatsen.

Er zijn diverse statistieken waarmee je duidelijk kunt maken dat dit een probleem is. En het is groter dan twintig jaar geleden.

In veel landen is een agressieve seculiere tendens opgekomen. Daardoor zijn nieuwe rechten gecreëerd ten aanzien van gelijke behandeling. Maar die leiden ertoe dat christenen zich steeds minder publiek uiten.”

Zijn die nieuwe rechten discriminerend?

„Ja, ze botsen met de oude rechten. Dat zie je in diverse landen aan de gewetens­bezwaarde ambte­naar. De taak van de staat is te voorzien in redelijke aan­passingen, zodat vreedzaam samenleven mogelijk blijft.”

Strijders voor gelijkheid zijn doorgaans meer bekommerd om de emancipatie van homoseksuelen dan om de rechten van christenen. Hoe kreeg u toch algemene steun in de commissie gelijkheid en anti­discriminatie?

„Alleen door een gezamenlijke basis te vinden. In het begin was dat moeilijk, maar door naar elkaar te luisteren, is deze tekst ontstaan. Ons gezamenlijke doel was samenleven in vrede en harmonie.”

Wat is de kern van uw voorstel?

„Dat is de redelijke aanpassing waarin de wetgever moet voorzien. Alle groepen in de samen­leving moeten tot hun recht kunnen komen. Christenen behoren volledig de ruimte te hebben om aan het publieke leven deel te nemen. Redelijke aanpassing mag natuurlijk nooit een excuus voor discriminatie zijn.”

In sommige landen geldt het pleiten voor redelijke aanpassingen als 
verraad aan homoseksuelen. Redelijke aanpassing is in zo’n sfeer niet te verwachten.

„Dat conflict lijkt soms onvermijdelijk. Toch behoren regeringen zich in te zetten voor een vreedzaam samenleven. En daar probeer ik bij te helpen.”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat uitgaat van de Raad van Europa, heeft een zwakke reputatie op het gebied van godsdienstvrijheid.

„Mijn boodschap is primair aan regeringen gericht, maar het is natuurlijk goed als ook het Europees hof zou luisteren.”

U roept regeringen op een „cultuur van tolerantie” te bevorderen. Is dit het creëren van privileges voor christenen?

„Natuurlijk niet. Alle gelijkheidbewegingen spreken over specifieke groepen, zoals homoseksuelen of etnische minderheden. In dit geval gaat het om christenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer