APELDOORN. De afgelopen tien jaar heeft bijna 80 procent van de gemeenten binnen de orthodox-christelijke kerken te maken gekregen met echtscheiding. Bovendien is de problematiek in de laatste vijf jaar verhevigd.
Dat blijkt uit onderzoek van deze krant onder kerkenraden van de Protestantse Kerk in Nederland (Gereformeerde Bond), Christelijke Gereformeerde Kerken, (Vrije) (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) en de Hersteld Hervormde Kerk. De vragenlijst is ingevuld door in totaal 246 respondenten.
In de meeste gemeenten (bijna 60 procent) ging het in het afgelopen decennium om maximaal vijf echtscheidingen. In 2 procent van de gemeenten ging het om meer dan vijftien echtscheidingen.
Grofweg wordt in ruim twee derde van alle orthodox-christelijke gemeenten in de preek aandacht besteed aan de problematiek van echtscheiding. In de Gereformeerde Gemeenten (75 procent) en in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (88 procent) gebeurt dat het meest. Huwelijkscatechese blijkt gangbaar onder vooral CGK-gemeenten (69 procent) en behoudende hervormde gemeenten in de PKN (67 procent).
Relatief veel kerkenraden binnen de Gereformeerde Gemeenten (62 procent) en Gereformeerde Gemeenten in Nederland (63 procent) bieden huwelijkscursussen aan. Opvallend is dat er in bijna 70 procent van de hersteld hervormde gemeenten wel aandacht is voor echtscheiding in de preek, maar dat het geven van huwelijkscatechese en vooral huwelijkscursussen minder aandacht krijgt.
Als gescheiden gemeenteleden willen hertrouwen, reageren kerkenraden van vooral de Hersteld Hervormde Kerk (20 procent) en Gereformeerde Gemeenten (in Ned.) (13 procent) afwijzend. Ruim 96 procent van de kerkenraden van hervormde gemeenten in de PKN (Gereformeerde Bond) bekijkt een verzoek om hertrouwen van geval tot geval; datzelfde geldt voor 94 procent van de Gereformeerde Gemeenten en voor 98 procent van de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Bijna een tiende van de kerkenraden blijkt in de afgelopen tien jaar anders over echtscheiding te zijn gaan denken.