Buitenland
Dodental Egypte tot boven 500 gestegen

Het officiële aantal doden na de gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi en de veiligheidsdiensten woensdag in Egypte is tot boven 500 gestegen. Het ministerie van Gezondheidszorg meldde donderdag dat er nu 525 doden zijn geregistreerd. Meer dan 3500 mensen zijn gewond geraakt.

Redactie digitale media
15 August 2013 14:28Gewijzigd op 15 November 2020 05:18
Mannen verzamelen achtergelaten kledingstukken in Caïro. Foto EPA
Mannen verzamelen achtergelaten kledingstukken in Caïro. Foto EPA

De veiligheidsdiensten ontruimden woensdag twee kampen in de hoofdstad Caïro waar aanhangers van Mursi al weken zitacties hielden. Wegens het geweld riep waarnemend president Adly Mansour voor het gehele land de noodtoestand uit. Die maatregel geldt voor zeker een maand.

Ook is er in onder meer de steden Caïro, Alexandrië en Suez een avondklok ingesteld. De Moslimbroederschap, waaruit Mursi is voortgekomen, heeft aangekondigd donderdagmiddag de straat op te gaan om tegen het geweld bij de ontruimingen te demonstreren.

Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap hebben donderdag een overheidsgebouw in de hoofdstad Caïro bestormd. Veiligheidstroepen traden hard op, maar konden niet voorkomen dat de ingang van het gebouw in brand werd gestoken. Dat meldde de staatstelevisie donderdag.

Door het bloedbad van woensdag is de woede van de aanhangers van de beweging niet meer onder controle, zei een zegsman van het Moslimbroederschap donderdag. Er is dan ook geen centrale coördinatie meer van de Moslimbroeders in Egypte.

Obama

Tijdens een ingelaste toespraak vanaf zijn vakantieadres op Martha’s Vineyard, een eiland in het oosten van de Verenigde Staten, heeft de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen tot vreedzaam protest en een einde aan het geweld in Egypte.

Volgens Obama moet de geweldscyclus per direct worden doorbroken. „We veroordelen het gewelddadige optreden van de regeringstroepen en de politie. We veroordelen ook de gewelddadigheden van burgers, zoals het in brand steken van kerken. Geweld is nooit een manier om politieke meningsverschillen te slechten.”

In zijn toespraak verklaarde de president ook dat de tweejaarlijkse militaire oefening in Egypte wordt afgelast vanwege de onrust van de afgelopen maanden.

Onderzoek

Er moet een onafhankelijk, onpartijdig, efficiënt en geloofwaardig onderzoek komen naar het bloedbad in Egypte. Dit eiste de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, donderdag. Volgens de voormalige rechter van het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten de schuldigen aan eventuele misdaden ter verantwoording worden geroepen. De Zuid-Afrikaanse juriste roept de partijen in de strijd op „een stap terug te doen van de rand van de afgrond.”

Kopten

Koptische christenen krijgen het steeds zwaarder te verduren in het Noord-Afrikaanse land. In negen provincies zijn deze week tientallen kerken en andere gebouwen en bezittingen van christenen aangevallen en vernield.

De Nederlandse organisatie Open Doors, die opkomt voor verdrukte christenen in het buitenland, maakt zich grote zorgen. „Christenen vormen een gemakkelijk doelwit”, zegt Arend Pleysier van de organisatie. Onder de meer dan 80 miljoen Egyptenaren zijn volgens Pleysier ongeveer 10 miljoen christenen, van wie 8 tot 9 miljoen tot de Koptische Orthodoxe Kerk behoren.

In het buitenland groeit de bezorgdheid over de situatie in Egypte. President François Hollande van Frankrijk ontbood de Egyptische ambassadeur en eiste een snel einde aan de noodtoestand. Turkije wil dat de VN-Veiligheidsraad het optreden van het leger behandelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer