Nieuwe Kerk opgepoetst voor 2045 gasten (fotoserie)
AMSTERDAM. De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft een flinke opfrisbeurt gekregen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De garderobe en de winkel zijn verwijderd, het koorhek is gepoetst, het houtwerk is in de was gezet en alles is stofvrij gemaakt voor de ceremonie op 30 april.
In de kerk zullen 2045 gasten de plechtigheid bijwonen, een kleine duizend minder dan bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Vanwege aangescherpte brandveiligheids- en evacuatievoorschriften is er minder plek. Er zijn ook nog ruim 300 plekken voor musici en ondersteunend personeel, waardoor er zo’n 2400 mensen in de kerk zullen zijn.
Het programma zal niet veel anders zijn dan 33 jaar geleden, zei Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf donderdag. „Het stramien staat wettelijk vast.” Alleen zullen de namen van de Kamerleden die de eed of belofte afleggen nu op alfabetische volgorde worden voorgelezen, in plaats van door elkaar heen. „Je maakt veel minder kans op fouten als je de lijst alfabetisch afwerkt.”
Twaalf Kamerleden zullen geen eed of of belofte afleggen. Zij zitten achter de overige leden van de Eerste en Tweede Kamer. Vier Kamerleden hebben zich afgemeld.
Muziek
Ook komt er met een speciaal muziekstuk meer aandacht voor het verlaten van de kerk door prinses Beatrix aan het einde van de ceremonie. In 1980 verliet prinses Juliana samen met alle andere gasten de kerk.
Vier gezelschappen zullen zorgen voor de muzikale omlijsting. Het is logisch dat dat klassieke muziek zal zijn, zei De Graaf, die gastheer is bij de bijeenkomst. „Je kunt natuurlijk geen hoempapamuziek spelen bij een inhuldiging.” Wel heeft Herman van Veen een speciaal lied geschreven dat het Nieuw Amsterdams Kinderkoor in de kerk ten gehore brengt.
Podium
Het podium in de Nieuwe Kerk krijgt een andere vorm dan in 1980. Bij de inhuldiging van koningin Beatrix stonden de leden van de hofhouding rond de troonzetels. Dat gaf een onrustig beeld, volgens voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal De Graaf donderdag in een toelichting. „Wie de beelden terugbekijkt, ziet veel halve lijven.”
Daarom staan de zetels van koning Willem-Alexander en koningin Máxima 30 april op een kleine extra verhoging midden op het grote podium. De hovelingen staan iets lager rond hen heen. Bij de inhuldigingen van de koningen in de 19e eeuw zag het podium er volgens De Graaf ook ongeveer zo uit.
Deuren open
Na de inhuldiging zal De Nieuwe Kerk op 1 en 2 mei de deuren openen zodat iedereen het versierde interieur kan bekijken. De stoelen van de gasten, de twee tronen en de bloemdecoraties staan dan nog net zo opgesteld als op de dag van de plechtigheid.