Milieudefensie koopt bongerd tegen MTC
Milieudefensie heeft een boomgaard gekocht in de Over-Betuwe. Deze zogenoemde Betuwse Bongerd, vergelijkbaar met het Bulderbos, moet de aanleg tegenhouden van het multimodaal transportcentrum (MTC, voor weg, water en spoor) bij Slijk-Ewijk.
De aankoop van de boomgaard is volgens een woordvoerder van Milieudefensie maandenlang in het geheim voorbereid. Bijna alle grond waarop het 500 hectare grote transportcentrum zou moeten komen, is inmiddels in handen van projectontwikkelaars en gemeenten.
De Betuwse Bongerd ligt precies op de plek waar de verbindingsweg tussen haven, bedrijventerrein en Betuwelijn is geprojecteerd. Het MTC kan, aldus Milieudefensie, niet worden aangelegd zonder over de boomgaard te beschikken.
Milieudefensie heeft met het vergelijkbare Bulderbos bij Vijfhuizen in de Haarlemmermeerpolder ruim zeven jaar lang de aanleg van de vijfde baan voor Schiphol tegen weten te houden. Eind vorig jaar sommeerde de Haarlemse rechter het bos te ontruimen, vorige week werden de eerste bomen uitgegraven en verpoot.
De milieuorganisatie beschouwt de Betuwse Bongerd als een vergelijkbaar bezit. Natuur- en milieuactivisten wonnen vorig jaar al twee andere belangrijke procedures tegen de aanleg van het 3,6 miljard euro0020
kostende transportcentrum.
Volgens Milieudefensiedirecteur W. Duyvendak, inmiddels hoog op de Tweede-Kamerlijst van GroenLinks, hoort het gebied „deel uit te maken van het beschermde nationale landschap rivierenland.” In de meest recente versie van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening (deel 3) „is er opportunistisch geschoven met bebouwingsgrenzen. Daardoor wordt nu dit prachtige stuk Betuwe opgeofferd aan de slecht doordachte plannen van de provincie Gelderland. Landelijk gezien heeft het MTC geen economische logica”, aldus Duyvendak.
Vanmiddag gaven schrijver/columnist Koos van Zomeren, schrijver Willem van Toorn en landschapsschilder Willem den Ouden de aftrap voor de campagne ”Betuwse bongerd”. Milieudefensie verkoopt voor 50 euro eigendomspapieren. Voor 10 0f 20 euro zijn er zogenaamde pluk-en-picknickcertificaten te koop.