Kort geding baret draait om emoties
De ex-commando’s die willen dat de landmacht geen groene baret invoert, hebben juridisch weinig houvast. Het kort geding donderdag bij de rechtbank in Den Haag draaide om emoties. „Groen is groen. En groen is de kleur van de commando’s.”
Ongeveer vijftig ex-commando’s verzamelden zich gistermiddag bij het Paleis van Justitie in Den Haag. Compleet met baret. Zelfs in de rechtszaal hielden ze het hoofddeksel op. Alleen de gebroeders Pothoven, twee ex-leden van de elitetroepen en eisers in het kort geding, zetten ’m af.
Zij eisen van de staat en van de bevelhebber der landstrijdkrachten dat ze afzien van de invoering van een mosgroene baret voor de complete landmacht. Dit als onderdeel van een nieuw tenue. De oud-commando’s willen exclusief recht op een groene baret.
„De baret is synoniem voor al datgene waar het korps voor staat”, betoogde advocaat mr. Jan Vlug namens de commando’s. „De baret is de hoofdprijs voor alle ontberingen die moeten worden doorstaan.” Het is een onderscheiding, stelde Vlug. „We zouden internationaal een modderfiguur slaan als een paar dragers van een groene baret geen commando’s maar leden van de kapel zouden blijken te zijn.”
Landsadvocaat Joost van der Helm veegde dat argument direct van tafel. In Noorwegen en Canada, zei hij, zijn alle baretten groen. Volgens Van der Helm heeft de staat „begrip” voor de gevoelens, maar juridisch gezien is het belang van de ex-commando’s „zuiver emotioneel.”
Er is volgens de landsadvocaat over de invoering van de nieuwe baret voldoende overleg met alle partijen geweest. Er zijn al 17.000 mosgroene hoofddeksels binnen. Volgende maand krijgen de eerste militairen hun nieuwe kostuum. Het kleurverschil is evident, betoogde Van der Helm. „Er is in de toekomst een groene baret en een donkerkleurige, groenkleurige baret.”
De Haagse rechter mr. R. Paris zal volgende week donderdag zijn oordeel geven. Defensie kwam tijdens de zaak nog met een verrassing. Volgens Van der Helm mogen de commando’s „als tegemoetkoming” een zwart-groene nestel (schouderonderscheidingsteken) gaan dragen. „Om je nek zeker”, riep een oud-commando vanuit de zaal.