Politiek
CDA en SGP stoeien over werkende vrouw

GOUDA – Op belastinggebied zijn CDA en SGP het over veel eens, maar niet over de noodzaak om de arbeidsparticipatie van vrouwen te bevorderen.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Foto ANP
SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Foto ANP

Dat bleek woensdagavond op een discussiebijeenkomst belegd door het wetenschappelijk instituut (WI) van de SGP, waar Kamerlid Dijkgraaf in debat ging met de directeur van de denktank van het CDA, Gradus.

Gradus liet merken totaal niets te voelen voor het zogeheten splitsingsstelsel, een voorstel dat al tientallen jaren in het verkiezingsprogramma van de SGP staat.

Het splitsingsstelsel, waarin de inkomens van een samenwonende man en vrouw worden opgeteld en belastingtechnisch worden behandeld alsof het één inkomen is, pakt veel eerlijker uit voor gezinnen waarin alleen de man betaalde arbeid verricht.

Volgens Gradus is de uitvoering hiervan echter te ingewikkeld. „Je moet dan bijvoorbeeld met een factor 1,8 of 1,9 gaan werken. Laten we alsjeblieft geen toren van Babel gaan optuigen.”

Dijkgraaf is het niet met de kritiek van zijn collega-hoogleraar eens, maar maakt zich als SGP’er tegenwoordig evenmin nog hard voor het splitsingsstelsel. „Ik blijf het een prachtig systeem vinden, maar het is politiek totaal onhaalbaar. Daar moet je je dan op zeker moment bij neerleggen.”

Beide partijen vinden elkaar in het pleidooi tot invoering van een sociaal vormgegeven vlaktaks, een belastingsysteem waarbij elk inkomen met hetzelfde percentage belast wordt, zo bleek woensdagavond. „Dat is heerlijk eenvoudig en uw loonstrookje wordt een lust voor het oog”, aldus Gradus.

De CDA-wetenschapper, die het door het WI van de SGP verrichte denkwerk over belastingen prees, is en blijft het echter met de SGP oneens over de noodzaak de arbeidsparticipatie van vrouwen te bevorderen. Volgens hem doet de overheid er wel degelijk goed aan om dit te doen, onder meer door het afschaffen van de algemene overdraagbare heffingskorting. „In de toekomst hebben we echt enorme tekorten in de zorg.” Volgens Dijkgraaf moet de overheid er snel mee ophouden „vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer