Binnenland

Ophef over link in film tussen abortus en Holocaust

HILVERSUM – Een woensdag gepresenteerde film van prolifeorganisatie Schreeuw om Leven zorgt voor ophef. De film legt expliciet een link tussen de Holocaust en de hedendaagse abortuspraktijk.

Jacob Hoekman
8 December 2011 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 18:06
Dorenbos in Auschwitz. Beeld uit de documentaire
Dorenbos in Auschwitz. Beeld uit de documentaire

Het sinistere geluid van een luchtalarm weerklinkt. Kanonnen schieten, een hakenkruis wappert. Dan komt Hitler in beeld. „Het is ons gelukt het Duitse volk nieuwe ideeën te geven”, schreeuwt hij een veelhoofdig publiek toe. „Sieg heil!” „Sieg heil”, echoot het volk.

De beelden waarmee de film ”Evolutie, Auschwitz en abortus” begint, blijven haken. Toch zijn ze nog maar kinderspel vergeleken met wat volgt. Indringende filmpjes en foto’s van slachtoffers van de Holocaust volgen elkaar op, gevolgd door zo mogelijk nog gruwelijker beelden van uit elkaar gereten, geaborteerde kinderen.

Wat hebben die zaken met elkaar te maken? De link, zo stelt de film, is in één woord Darwin. „De acceptatie van de evolutietheorie van Charles Darwin leidde tot eugenetica, het wetenschappelijk onderzoek om het menselijke ras te verbeteren en mindere rassen uit te selecteren”, legt Schreeuw om Levendirecteur Bert Dorenbos uit. Precies dit zijn de „nieuwe ideeën” waarnaar Hitler aan het begin van de film verwijst.

In de tweede helft van de film wordt uitgelegd waarom de abortuspraktijk net als de Holocaust afstamt van de evolutietheorie: ook de keuze voor abortus is een vorm van selectie.

Volslagen ongevoelig

Vertegenwoordigers van Joods Nederland kunnen absoluut niet met die vergelijking uit de voeten. „Dit grenst aan het volslagen ongevoelige voor wat er in Auschwitz gebeurd is”, liet rabbijn Evers eerder weten aan tv-programma PowNews. Volgens Evers doet de film „onrecht aan de mensen de Holocaust hebben meegemaakt.”

Ook CIDI-directeur Ronny Naftaniel begrijpt niet „hoe mensen het in hun zieke hoofd halen om deze vergelijking te maken.” Hij vindt de geplande massamoord van de nazi’s onvergelijkbaar met de keuze van ouders om hun kind te laten aborteren.

Logischerwijze zijn ook de medewerkers van de abortusklinieken boos over de film. De film „demoniseert” mensen die daar werken, liet directeur Bert van Herk van een abortuskliniek aan PowNews weten.

Toch is de verbinding tussen Holocaust en abortus niet zo vergezocht, vindt directeur R. Seldenrijk van de christelijke patiëntenorganisatie NPV. „Dorenbos legt bij beide praktijken een relatie met het evolutionistisch materialisme, met het recht van de sterkste. Vanuit die gedachte is er op menselijk ras geselecteerd in de oorlog, en vanuit die gedachte wordt er ook bijgedragen aan abortus.”

De ophef over de film vindt Seldenrijk goedkoop: „Het is makkelijk om direct zodanig verontwaardigd te zijn dat je niet meer hoort wat er wordt gezegd. Feitelijk is de link echter niet te ontkennen.”

Wel zou de NPV-directeur persoonlijk voor andere methodes hebben gekozen. „De film is een heel rauwe weergave van een rauwe praktijk. Door abortus te duiden met gevoelige thematiek zoals de oorlog, loop je het risico dat je niet wordt gehoord.”

Eigen kind vermoord

„Het kan nog veel rauwer”, reageert Dorenbos. „We hebben in deze film nog niet de beelden verwerkt van wat er wérkelijk gebeurt bij een abortus. Er zijn nu twee vrouwen uit Amerika bij ons die zelf een abortus hebben ondergaan. Zij waren in tranen bij het zien van de film. We hebben ons eigen kind vermoord, zeggen ze zelf.”

Het gaat Dorenbos niet allereerst om een vergelijking met de Holocaust als zodanig, maar met de achterliggende denkbeelden. Hij erkent dat een vergelijking tussen abortus en communisme evengoed had gekund. „We hebben nu de Indiase dr. Job hier, die in zijn eigen land strijdt tegen abortus. Hij wil de demonische moordgedachte van hindoeïsme en boeddhisme er ook bij betrekken. En wat te zeggen van de islam op dit punt? Wij willen duidelijk maken wat de Moloch, wat de afgodendienst voor gevolgen heeft voor de bescherming van het leven.”

Waarom dan toch zo expliciet voor de omstreden en hypergevoelige Holocaust gekozen? „Deze schokkende aanpak brengt in ieder geval de vereniging van abortusartsen in beweging”, verklaart de Schreeuw om Levenvoorman. „Nu schrijven ze een brief; dat was met een andere vergelijking niet gebeurd.”

Bekijk hier de documentaire. Let op: de film bevat schokkende beelden en is niet geschikt voor jonge kijkers.

Zaterdag houdt Schreeuw om Leven om 13.00 uur de jaarlijkse Mars voor het Leven op het Plein in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer