Economie
„Predikant kan begripvoller zijn voor werkende christen”

UTRECHT – Een predikant zou vaker kunnen stilstaan bij praktische vragen van gemeente­leden over hoe zij hun christelijke identiteit op hun werk kunnen vormgeven, vindt Maarten Pijnacker Hordijk.

Ellen van de Beek
Maarten Pijnacker Hordijk. Foto RD, Anton Dommerholt
Maarten Pijnacker Hordijk. Foto RD, Anton Dommerholt

Pijnacker Hordijk (57) is de motor achter de werkgroep Christen-zijn op je werk, waarin onder meer de organisaties Bedrijfsgebed, CBMC en christennetwerk|gmv participeren. De werkgroep heeft zondag uitgeroepen tot themazondag, waarop kerken stil kunnen staan bij dit onderwerp.

Waarom is dat eigenlijk nodig, een themazondag?

„Omdat wij merken dat er binnen de kerken weinig aandacht is voor de concrete vragen waar christenen op hun werk tegen aanlopen. Er is ook geen aandacht voor de enorme potentie die al die werkende christenen te bieden hebben. Wel voor bijvoorbeeld vriendschapsevangelisatie, maar collega’s trekken jaarlijks 1000 tot 1800 uur met elkaar op. En er zijn in Nederland bijna een half miljoen werkende christenen. Helaas voelen die zich vaak alleen staan.”

Kan een predikant wel ingaan op concrete werksituaties?

„Ja. Veel meer dan nu vaak het geval is. Het is begrijpelijk dat predikanten niet overzien wat er allemaal leeft, maar richting aangeven en begrip tonen zijn al heel belangrijk. Hij kan bijvoorbeeld meedenken over de vraag wat werken nou precies is. Ligt dat onder de vloek, of is het iets goeds? En hij mag ook heel praktisch zijn. Wat betekent christen-zijn op maandag nou écht? Wat moet je houding zijn nu er een crisis woedt en je bij een bank werkt?”

Hoeveel kerken doen er mee?

„Inmiddels zitten we op 30. Vorig jaar waren het er 22, dus het aantal stijgt. Er doen heel verschillende kerken en gemeenten mee, sommige op een andere datum, en dat is prima. De katholieken en de Gereformeerde Gemeenten missen we nog. Elke gemeente vult de zondag weer anders in. Hier wordt over het thema gepreekt, daar is een zangdienst en nog weer elders geven gemeenteleden een getuigenis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer