Buitenland
Sharia basis van nieuwe Libië

BENGHAZI – De islamitische shariawetgeving is de „basis” van het nieuwe Libië. Dat heeft de waarnemend leider van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdul-Jalil, zondag gezegd.

„Allah zag toe dat deze revolutie de overwinning behaalde”, zei Abdul-Jalil. Hij stelde dat wetgeving die in strijd is met de leerstellingen van de islam teniet zal worden gedaan.

Buitenlandredactie
De feitelijke president van Libië Jalil.  Foto EPA
De feitelijke president van Libië Jalil. Foto EPA

Concreet betekent dit dat banken zullen gaan werken volgens het islamitische bankensysteem, dat het vragen van rente verbiedt. „Rente creëert ziekte en haat onder de mensen”, aldus Abdul-Jalil. Ook komt er een eind aan het verbod op polygamie, dat werd geïntroduceerd door het dictatoriale bewind van Gaddafi.

Later stelde Abdul-Jalil dat het lossen van vreugdeschoten, een populair gebruik bij overwinningen in de Libische burgeroorlog, ook niet is toegestaan volgens de sharia.

De overgangsraad zal het lichaam van Gaddafi overhandigen aan zijn familie. De bedoeling is dat hij op een geheime locatie wordt begraven. Men wil voorkomen dat het graf een bedevaartsoord wordt. Ook is niet duidelijk om welke familie het gaat. Zijn eigen kinderen zijn gedood, vermist of gevlucht.

Gaddafi kwam om door een kogel in zijn hoofd, zo heeft een lijkschouwer gisteren bevestigd. Zijn lichaam ligt momenteel tentoongesteld in een koelruimte van een supermarkt in Misurata.

Onderzoek om de doodsoorzaak van de voormalige Libische leider te bepalen, wordt echter niet gedaan. Dat stelde het militair bestuur van Misurata. „Niemand gaat zijn lichaam opensnijden”, aldus een woordvoerder. De Verenigde Naties willen dat onderzoek wel. De omstandigheden waaronder de Libische ex-leider omkwam zijn immers erg onduidelijk. Het lijkt erop dat hij levend gevangen is genomen, en daarna is geëxecuteerd.

Gaddafi’s zoon Saif al-Islam wil de strijd in Libië voortzetten. Hij zei dat gisteren in een circa één minuut durende audioboodschap op een Syrische tv-zender. Waar hij verblijft, is niet bekend.

De andere zoon, Saadi, toonde zich gisteren via zijn advocaat „geschokt en woest” over de gewelddadige dood van zijn vader. De gang van zaken bewijst volgens hem dat personen uit het oude bewind niet hoeven te rekenen op een eerlijk proces.

Volgens de Los Angeles Times heeft Gaddafi veel meer geld in het buitenland weggezet dan werd gedacht, namelijk meer dan 200 miljard dollar (144 miljard euro). De krant baseert zijn berichtgeving op Libische overheidsfunctionarissen die onderzoek doen naar de geldstroom onder Gaddafi.

Libië heeft gisteren met grootschalige feesten gevierd dat het land bevrijd is van 42 jaar Gaddafi. Tijdens een ceremonie in de oostelijke stad Benghazi werd het Noord-Afrikaanse land officieel bevrijd verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer