Buitenland
Libië pas zondag officieel bevrijd

TRIPOLI (ANP/AFP/RTR) – De regerende Nationale Overgangsraad (NTC) zal Libië zondag officieel bevrijd verklaren. Dat heeft de minister van informatie van de NTC, Mahmoud Shammam, vrijdag bekendgemaakt. Eerder werd gezegd dat de bevrijding zaterdag zou worden uitgeroepen.

Foto EPA
Foto EPA

Het uitroepen van de bevrijding gebeurt niet in de hoofdstad Tripoli, maar in de oostelijke stad Benghazi. Die stad was maandenlang het belangrijkste bolwerk van het verzet tegen de dictator Muammar Kaddafi. Die werd donderdag in zijn thuisbasis Sirte gedood.

De afgelopen dag is fel discussie gevoerd over de vraag of Benghazi of Tripoli de plaats zou moeten zijn voor het uitroepen van de bevrijding van Libië. Benghazi was de residentie van koning Idris I, die in 1969 de macht verloor aan Kaddafi.

Sommige analisten denken dat slepende regionale en etnische twisten stabiliteit in het bevrijde Libië in de weg kunnen staan. Het huidige Libië werd pas een eenheid toen de Italianen er begin vorige eeuw een kolonie van maakten.

Volgens de NTC wordt Kaddafi snel begraven, mogelijk al vrijdag of zaterdag. De plaats is nog geheim. Het stoffelijk overschot blijft tot nader order liggen in een koelcel in de stad Misurata. „Ik heb hun gezegd dat ze het lijk nog een paar dagen in de vriezer moeten houden. Zodat we aan iedereen kunnen laten zien dat hij dood is”, zei Ali Tarhouni, minister van Olie.

Volgens een lijkschouwer heeft de ex-leider schotwonden in zijn hoofd, buik en zijn benen. Gsm-beelden tonen dat Kaddafi eerder levend werd gevangengenomen.

Kaddafi’s vrouw, die naar Algerije is gevlucht, wil dat de Verenigde Naties onderzoeken onder welke omstandigheden haar man is gedood. De VN hadden eerder al laten weten zo’n onderzoek zinvol te vinden. „De beelden zijn erg verontrustend”, liet de VN-topvrouw voor mensenrechten Navi Pillay weten.

Amnesty International riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Kaddafi. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou sprake kunnen zijn van een oorlogsmisdaad als de oud-dictator doelbewust is doodgeschoten nadat hij gevangen was genomen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Kaddafi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. Volgens Lavrov had hij onder geen beding gedood mogen worden. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vindt dat Kaddafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem wilde berechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer