Buitenland
De kopstukken van het nieuwe regime in Libië

TRIPOLI (ANP/DPA) – Na de val van de stad Sirte en de dood van de oud-dictator Muammar Gaddafi kan in Libië een nieuw tijdperk beginnen. Een kort overzicht van de vier belangrijkste mannen van de Nationale Overgangsraad van Libië (NTC):

Foto EPA
Foto EPA

- Mustafa Abdel-Jalil: De 59-jarige Mustafa Abdel-Jalil is de voorzitter van de NTC. Hij is de voormalig minister van Justitie uit het regime van Gaddafi. Tijdens zijn ministerschap botste hij al meerdere malen met Kadaffi. In februari keerde hij het regime definitief de rug toe.

- Mahmoud Jibril: De ook in 1952 geboren Mahmoud Jibril is de leider van het dagelijks bestuur van de overgangsraad, waarmee hij gezien kan worden als een soort premier van de rebellen. Hij was een paar maanden geleden tijdens een bliksembezoek in Nederland, waarbij hij pleitte de Libische tegoeden in het buitenland te ontdooien.

- Abdel Hafiz Ghoga: Hij wordt door veel mensen ook wel de vicepresident van de huidige overgangsraad genoemd. Als advocaat kwam hij op voor politieke gevangenen in de tijd van Gaddafi en hij liet zich niet de mond snoeren. Daarmee dwong hij zelfs respect af bij mensen van het regime van Gaddafi.

- Abdel Hakim Belhadj: Hij is de militaire chef van de strijders van de NTC. Met zijn troepen bestormde hij het militaire complex van Gaddafi in Tripoli. De NAVO en de VS zien hem als een sterke man.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer