Politiek
Steun Kamer voor belastingcommissie

DEN HAAG – Een Kamermeerderheid steunt een voorstel van de SGP om een commissie op te tuigen die de mogelijkheden van een nieuw fiscaal stelsel gaat onderzoeken.

Foto ANP
Foto ANP

VVD, CDA en PVV steunen het voorstel, dat de SGP woensdag deed tijdens de eerste dag van de financiële beschouwingen, zo bevestigen Kamerleden van die partijen tegenover deze krant.

Een commissie van deskundigen zal hierdoor in opdracht van de regering nog deze kabinets­periode een aantal scenario’s uitwerken, om in de jaren na 2015 stapsgewijs te kunnen komen tot een nieuw fiscaal stelsel waarin, zonder de lasten te verhogen, de inkomstenbelasting wordt verlaagd en er meer samenhang en eenvoud komt rond de diverse belastingtoeslagen en heffingskortingen.

De gedachte is dat een nieuw fiscaal stelsel, met lagere belastingtarieven op arbeid en hogere op consumptie, zowel de economische groei als het arbeidsaanbod en de verduurzaamheid kan vergroten en tevens de effecten van de belastinginning op de verschillende inkomensgroepen (zoals een- en tweeverdieners) aanvaardbaar kan maken. Verder zal worden bezien of in het fiscale stelsel meer rekening gehouden kan worden met de betekenis van onbetaald werk, zoals vrijwilligerswerk en mantelzorg.

De SGP zal de motie waarin wordt opgeroepen tot het installeren van de commissie donderdagavond indienen. Hoogstwaarschijnlijk zal er dan komende dinsdag over worden gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer