Binnenland

Digibron: zoeksysteem als verbindende schakel

Een digitaal kenniscentrum dat het gedachtegoed van de gereformeerde gezindte veiligstelt. Digibron, een nieuw product van de Erdee Media Groep, schept hoge verwachtingen. Vanaf 1 april ontsluit het systeem tal van bronnen die tot nu toe alleen op papier toegankelijk waren. EMG-directeur Bart Visser: „Ik hoop dat Digibron een verbindend element in de gezindte zal zijn.”

Pieter Ariese en Gijsbert Bouw
26 March 2011 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:15
Beeld RD
Beeld RD

Het idee voor het onlinezoeksysteem ontstond drie jaar geleden. De Erdee Media Groep (EMG), uitgever van deze krant en familieblad Terdege, wilde zijn publicaties digitaliseren en voor het publiek toegankelijk maken.

Kort daarna bereikten Visser geluiden van andere partijen, waaronder de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Ook zij wilden hun archieven digitaliseren. Langzaam maar zeker kregen de plannen vorm: wat aanvankelijk bedoeld was als een eenvoudig archief, moest het kenniscentrum van de gereformeerde gezindte worden. Een systeem dat tal van bronnen makkelijk doorzoekbaar maakt voor een breed publiek. Digibron was geboren.

Eind april vorig jaar organiseerde de EMG een congres rond Digibron, waarop Visser het systeem presenteerde. Veel partijen, waaronder de RMU, de Vrije Universiteit en Driestar Educatief, werden enthousiast en zagen nut en noodzaak van een digitaal kenniscentrum.

Inmiddels omvat het zoeksysteem bronnen uit de volle breedte van de gereformeerde gezindte. Vanaf 1 april doorzoekbaar voor iedereen. Visser: „Het systeem overtreft onze verwachtingen.”

Digibron bevat naast alle edities van het Reformatorisch Dagblad en Terdege onder meer jaargangen van kerkelijke bladen als de Saambinder, de Waarheidsvriend en de Daniël, maar ook SGP-partijblad de Banier en veel kerkhistorisch materiaal van de Vrije Universiteit en de Theologische Universiteiten van Kampen en Apeldoorn (zie kader voor een compleet overzicht).

Visser hoopt dat in de toekomst meer partijen instappen. „Zo zijn de Christelijke Gereformeerde Kerken nu nog maar mondjesmaat vertegenwoordigd. Ik vind het jammer dat de Wekker en Bewaar het Pand nog niet in Digibron zitten. Evenwichtigheid in de bronnen is belangrijk. Met diverse partijen spreken we over deelname.”

Het veiligstellen van het gedachtegoed van de gereformeerde gezindte is een van de belangrijkste doelstellingen van Digibron. Visser: „Papieren bronnen zijn vergankelijk. Nu ze digitaal beschikbaar zijn, kunnen we ze toegankelijk maken voor een breed publiek. Ik hoop dat het kenniscentrum een verbindend element in de gezindte zal zijn.”

Met Digibron wil de EMG de apologetische discussie bevorderen. „Het helpt gebruikers om zich een mening te vormen op basis van de argumentatie die in het verleden in onze gezindte is opgebouwd. Dat is van onschatbare waarde als je in een bepaalde traditie wilt staan.”

Digibron is bij uitstek een product dat bij de EMG hoort, aldus Visser. „De Erdee Media Groep wordt gezien als een vertrouwd nest. Mensen zijn meer en meer geneigd digitaal te zoeken. Het is belangrijk dat dat via een betrouwbare partij kan.”

Het onlinezoeksysteem past goed bij de missie en de visie van de EMG. „We willen de Bijbelse boodschap zo breed mogelijk in de maatschappij verspreiden. Dat doen we niet alleen via de krant, maar ook door bronnen te ontsluiten die eerder nog niet digitaal toegankelijk waren.”

Visser verwacht dat niet alleen de traditionele achterban van de EMG Digibron zal gebruiken. „Zo’n 80 procent van de bezoekers van de nieuwssite van het Reformatorisch Dagblad heeft geen abonnement op onze krant. Ik verwacht dat Digibron ook minstens zo veel niet-abonnees trekt.”

Het systeem is bedoeld voor een veel breder publiek dan kerkhistorici en wetenschappers, stelt Visser. „Voor de laatste groep is het zonder meer een waardevolle bron. Maar niet minder voor de huismoeder die op de vrouwenvereniging iets over Israël wil vertellen. Of voor de onderwijzer die zijn lesstof voorbereidt, een jongere die een inleiding op de jeugdvereniging houdt of vmbo-leerlingen die bezig zijn met een bepaald project. Zij kunnen allemaal prima in Digibron terecht. Gebruiken ze Google, dan krijgen ze veel informatie waar ze niets aan hebben. Digibron biedt veel specifiekere content.”

Voorlopig is Digibron voor iedereen gratis toegankelijk. Visser: „Aan het einde van dit jaar kijken we hoe we verder gaan en of we geld moeten vragen voor toegang tot het systeem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer