Gouda blokkeert The Passion niet na protest kerken
GOUDA – Het gesprek dat vertegenwoordigers van de drie gereformeerde gemeenten donderdagmorgen hebben gevoerd met de plaatselijke overheid over het omstreden paasevenement The Passion, is voor eerstgenoemden teleurstellend verlopen. Ook in de plaatselijke PKN-gemeente leven bedenkingen tegen de opvoering, zo blijkt.
Het evenement, dat wordt georganiseerd door de landelijke omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap, moet vele jongeren die onbekend zijn met de Bijbelse noties rondom de paasgebeurtenis naar het centrum van Gouda trekken. De verfilming en het dramatiseren van de paasgebeurtenissen schoffeert volgens de kerken echter de gevoelens van vele kerkgangers.
„Gouda is een stad met vele maatschappelijke en godsdienstige stromingen. Wij willen daar zo goed mogelijk rekening mee houden, maar er blijven verschillen die onoverbrugbaar zijn”, verklaarde een woordvoerder van het gemeentebestuur vrijdagmorgen desgevraagd. „Het college heeft begrip voor de opvattingen voor hen die de vertolking op deze wijze van de kruisiging van Jezus ongepast vinden, maar wil ook recht doen aan de pluriforme opvattingen ten aanzien van de beleving van deze belangrijke passage in de Bijbel. Met respect hebben we kennis genomen van elkaars opvattingen en verschil in positie.
Gouda is gevraagd om gaststad te zijn voor dit evenement. Wij zijn uitgekozen vanwege ons historisch karakter en het feit dat we een middelgrote stad zijn. Gouda ondersteunt het initiatief om hiermee aan een breed publiek te laten zien welke prachtige historische stad we zijn.”
„Wij hebben aangevoerd dat we vinden dat de overheid hier sowieso geen medewerking aan moet verlenen, omdat de verbreiding van het paasevangelie op deze manier qua vorm en inhoud op Bijbelse bezwaren stuit”, aldus ouderling mr. M. J. W. Hoek van de Gereformeerde Gemeente namens de drie gemeenten. „Bovendien vinden we dat de overheid zaken moet tegengaan waarvan men van tevoren weet dat die de religieuze gevoelens van een groot deel van de bevolking kwetsen. Het college zegt onze bezwaren wel te begrijpen en te respecteren, maar voert aan dat men slechts op kan en wil treden als de veiligheid of de openbare orde in het gedrang komt. Wij hebben bezwaar gemaakt tegen het feit dat de overheid ook zelf actief is geweest om het evenement naar Gouda te halen, terwijl men wíst dat er bezwaren zouden leven.”
Hoek zegt dat hij namens de drie gemeenten, in tegenstelling tot wat hier en daar bericht is, wel degelijk contact heeft opgenomen met de organisatoren en dat men wacht op een datum waarop een gesprek zal plaatshebben.
Hoek zegt teleurgesteld te zijn in de reactie van de plaatselijke ChristenUnie, die heeft laten weten zich wel in de vorm en inhoud van The Passion te kunnen vinden en het evenement niet te willen tegengaan. „Als je nu hoort dat de organisatie op zoek is naar bekende Nederlanders om die een groot kruis te laten dragen van het Bolwerk naar de Markt, vraag je je toch af of de CU echt geen grenzen meer trekt als het gaat om de wijze waarop het hart van je belijden wordt vertolkt.”
De Goudse PKN-predikant ds. G. H. Abma zegt persoonlijk „bedenkingen en zorgen te hebben rondom de vorm en inhoud van The Passion”. „Je hoopt dan nog dat de uitwerking van het aanvankelijk onwillige kruisdragen van Simon van Cyrene ook de uitwerking mag zijn bij deze kruisdragers, maar ook wij zijn met deze situatie geconfronteerd.”
Scriba S. den Heijer laat weten dat de plaatselijke PKN-gemeente heeft geweigerd de Sint Janskerk beschikbaar te stellen voor de catering en verkleedruimte voor de artiesten. „In de stille week voor Pasen hebben wij normaal gesproken elke avond een dienst, maar we hebben nu moeten besluiten de avondmaalsdienst van donderdag vanwege de te verwachten toeloop in de stad te moeten schrappen. We delen de missionaire kant van het evenement en doen daarom mee aan de nazorg, maar hebben, hoewel er verschillend over wordt gedacht, toch onze bedenkingen”, aldus Den Heijer.