Kamer stemt in met missie naar Kunduz
DEN HAAG – Nu de Tweede Kamer zich donderdagnacht achter het kabinet heeft geplaatst, kan de politietrainingsmissie naar het Afghaanse Kunduz over enkele maanden van start. GL-leider Sap, die ondanks zwaar verzet in eigen kring met de missie instemde, wacht volgende week een zwaar partijcongres.
De overgrote meerderheid van de GroenLinksaanhang wijst de politietrainingsmissie naar Kunduz hoe dan ook af. Sap en haar fractie stemden donderdagavond desondanks in met het kabinetsbesluit, nadat premier Rutte en zijn ministers verregaand tegemoet waren gekomen aan de eisen van GroenLinks, ChristenUnie en D66.
Hoe zwaar de worsteling voor de GroenLinksfractie was, blijkt onder meer uit het feit dat één Kamerlid, vicefractievoorzitter Van Gent, wel degelijk tegen het kabinetsbesluit stemde. Van Gent, afkomstig uit de pacifistische PSP-bloedgroep, vindt dat het sturen van 545 politiemensen en militairen naar Kunduz weinig kans van slagen heeft.
Met het afvallen van Van Gent bestaat de steun in de Kamer uit een krappe meerderheid van 78 zetels: VVD, CDA, D66, GL, CU en SGP. Gedoogpartner PVV steunt de missie niet, maar stemde evenmin voor een motie van PvdA en SP die voorstelde niet akkoord te gaan met het kabinetsvoorstel. PVV-leider Wilders benadrukte dat hij andere tegenargumenten heeft dan PvdA en SP.
Rutte beloofde „open en eerlijk” te communiceren over wat er straks tijdens de missie in Afghanistan allemaal gebeurt, vooral ook als er dingen niet goed gaan. Met name D66-fractievoorzitter Pechtold had hem hierom gevraagd. Volgens Pechtold is volstrekte openheid mede van belang om ervoor te zorgen dat er voor de missie meer steun in de samenleving komt. Minister Hillen van Defensie had woensdag al gezegd „maximale transparantie” te zullen betrachten. Elk incident wordt volgens hem gemeld bij het openbaar ministerie.
Volgens Rutte heeft het oorspronkelijke kabinetsvoorstel na de in de Kamer bedongen aanpassingen aan kracht gewonnen.
Zo wordt de opleiding van de Afghaanse politiemensen langer en zal die meer gericht worden op civiele taken. Verder beslist Nederland zelf over de inzet van de vier eigen F-16’s. Ook beloofde het kabinet voor de start van de missie in mei een overeenkomst met de Afghaanse autoriteiten te hebben gesloten, die garandeert dat de agenten niet als militair worden ingezet. Ten slotte benadrukte de premier dat de missie in het uiterste geval beëindigd kan worden, namelijk als de Afghanen zich niet aan de afspraken houden of als de Duitsers eerder weggaan dan in 2014.