Minister: Berichten diplomaten goed beveiligd
DEN HAAG (ANP) – Nederland heeft goed beveiligde systemen voor berichten die diplomaten naar Den Haag sturen. Technisch is de zaak in orde, maar de „menselijke factor” is volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken minstens zo cruciaal.
Daarom wordt naar dat kwetsbare punt nog eens goed gekeken, zei hij donderdag in een overleg met de Tweede Kamer over Amerikaanse diplomatieke berichten die via klokkenluiderssite WikiLeaks zijn uitgelekt. „Het slechtste wat ons zou kunnen gebeuren is dat onder druk van de ontwikkelingen diplomaten met meel in de mond gaan communiceren over allerlei zaken”, zei Rosenthal.
Maar hij denkt dat daar in Nederland geen reden voor is, omdat hier wordt gewerkt met een gesloten systeem om vertrouwelijke berichten te versturen. Bij zeer geheime informatie gelden andere procedures, die de verspreiding van de gegevens „zeer beperkt” houden.
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans gaf aan de indruk te hebben dat overheden of veiligheidsdiensten WikiLeaks en de oprichter ervan, Julian Assange, proberen te dwarsbomen. Timmermans wilde de verzekering van Rosenthal dat Nederland zich nooit van dat soort praktijken zal bedienen. De minister stelde dat Nederland de website niet tegenwerkt. Pas als een site of internetprovider dingen zou doen die in strijd zijn met de wet, zou de overheid volgens hem in actie komen.
Rosenthal schetste dat er een spanning bestaat tussen de vrijheid van meningsuiting, waar hij niet aan wil tornen, en de verspreiding via internet van geheime informatie over gevoelige objecten. Hij vindt het een „slechte zaak” dat er gegevens naar buiten zijn gekomen die niet bekend hadden moeten worden bij kwaadwillenden. Zo bleek uit een geheime lijst op WikiLeaks dat enkele locaties in Nederland van groot belang zijn voor de Verenigde Staten, zoals de haven van Rotterdam en onderzeese communicatiekabels die bij Beverwijk en Katwijk aan land komen.