Binnenland
Utrecht wil miljoenen in voetbalclub pompen

Met een speciaal ontworpen financiële constructie waarmee een bedrag van 25 miljoen euro is gemoeid, proberen B en W van Utrecht de met zware verliezen kampende voetbalclub FC Utrecht op de been te houden.

Van onze verslaggever
Wethouder H. Spekman (PvdA) maakte dinsdag bekend dat het betaalde voetbal voor de stad behouden blijft, ondanks de torenhoge schulden die FC Utrecht de afgelopen jaren heeft opgebouwd. In totaal gaat het om een bedrag van 40 miljoen euro, zo blijkt uit gemeentelijk onderzoek naar de financiële positie van de voetbalclub.

Diverse fracties in de gemeenteraad spraken onmiddellijk na bekendmaking van de schuldenlast hun verbijstering uit. „Dit is een nieuw Nederlands record”, aldus SP-raadslid P. Jansen.

Sportwethouder Spekman kondigde aan een krediet van 25 miljoen euro beschikbaar te stellen. Maar het geld gaat niet rechtstreeks naar FC Utrecht. De gemeente leent het bedrag aan bouwbedrijf Midreth, een ondernemer die al enkele jaren betrokken is bij de ontwikkeling van het gebied rondom stadion Galgenwaard. Het bedrijf is ook betrokken bij de verbouw van het stadion.

Midreth zal de schulden van FC Utrecht saneren. Naast het gemeentelijke krediet legt het bouwbedrijf zelf nog eens 15 miljoen euro op tafel. In ruil daarvoor krijgt het een deel van stadion Galgenwaard in handen dat tot nu toe in bezit is van de voetbalclub. Het bouwbedrijf kondigde gisteren aan verder te gaan met de verbouwing van het stadion.

De financiële constructie die door Spekman is ontworpen, stuit inmiddels op forse kritiek. Dat de gemeente het geld leent bij de Bank van Nederlandse Gemeenten en het vervolgens doorsluist naar een bouwbedrijf, gaat volgens sommige fracties in Utrecht te ver. „Utrecht wordt zo de huisbankier van de FC”, aldus D66-woordvoerder Alice van Rooij.

Wethouder Spekman zelf erkende dinsdag niet helemaal zeker te zijn of het plan volgens de regels van de Mededingingswet is toegestaan. Hij zal de constructie daarom ter toetsing voorleggen aan onderzoeksbureau KPMG. Dat deed onlangs in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar de financiële steun die tal van gemeenten verschaffen aan betaald voetbal.

Naast het verstrekken van een krediet wil de wethouder zich garant stellen voor de huuropbrengst van het stadion. Als FC Utrecht niet in staat is jaarlijks 900.000 euro aan Midreth te betalen, dan past de gemeente de tekorten bij. Ook die regeling is diverse raadsfracties een doorn in het oog.

De torenhoge schulden van FC Utrecht zijn volgens wethouder Spekman vooral te wijten aan mismanagement. Hij neemt het de club kwalijk dat in het verleden geen opening van zaken is gegeven over de rode cijfers. Ook de KNVB is in zijn ogen „ernstig tekortgeschoten”. Utrecht vindt dat de organisatie bij het verstrekken van licensies voor de competitie voor eredivisie of eerste divisie beter naar de jaarrekeningen moet kijken. „De KNVB heeft zelf geen schone handen”, aldus de wethouder.

FC Utrecht moet het komende seizoen fors saneren. De begroting wordt teruggebracht van 17,5 miljoen euro over 2002/2003 tot 12,5 miljoen over 2003/2004. Om dat te bereiken, wordt onder meer een zestal dure spelers verkocht, terwijl een aantal voetballers „tegen aanzienlijk lagere bedragen” gaat spelen. Ook wordt 80.000 euro bezuinigd op het gebruik van leaseauto’s en mobiele telefoons, zo blijkt uit een gemeentelijk onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer