CDA en PvdA hebben het even helemaal met elkaar gehad. Volgens CDA–leider en premier Balkenende zou na de recente val van het kabinet opnieuw samen regeren na de verkiezingen van 9 juni niet geloofwaardig zijn.
Maandag zei PvdA–leider Bos al dat hij voorlopig even niet moet denken aan een nieuwe coalitie met het CDA. Ook CDA–minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) deed dinsdag een duit in het zakje. De samenwerking de afgelopen jaren was in zijn ogen een verstandshuwelijk. Mogelijke afspraken in de toekomst moeten wat hem betreft nog duidelijker worden vastgelegd. „Als ik kijk naar wat ze nu zeggen, zal dat een regeerakkoord worden met twintig regels achter de komma. Want als je niet iedere punt en iedere komma vastlegt, proberen ze eronderuit te komen", zei Verhagen in De Telegraaf.
CDA en PvdA vormden samen met de ChristenUnie sinds 2007 een kabinet. Anderhalve week geleden kwam dat ten val door onenigheid over de vraag of Nederland langer actief zou moeten blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan.
De verstoorde verhouding tussen de huidige twee grootste partijen bemoeilijkt de kabinetsformatie na de verkiezingen nog verder. D66–leider Pechtold vindt dat CDA en PvdA zich onverantwoord en onvolwassen opstellen. „Persoonlijke voorkeuren en ruzies mogen niet de doorslag geven als het gaat om het landsbestuur".
In aanloop naar de verkiezingen besloot de Kamer dinsdag om de plannen tot een verhoging van de AOW–leeftijd niet meer te bespreken met het demissionaire kabinet. CDA en PvdA hadden best verder gewild, maar zij legden zich neer bij een grote minderheid in het parlement om het onderwerp over de verkiezingen heen te tillen. Ook de vergunningverlening voor de proef met CO2–opslag in Barendrecht gaat de ijskast in.
De Kamer praat deze week nog wel over de wetgeving die regelt dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten binnen Nederland worden. De Eerste Kamer bepaalt op haar beurt volgende week of de crisis– en herstelwet, die het mogelijk maakt versneld infrastructurele projecten uit te voeren, op 16 maart nog besproken wordt. Tot ergernis van premier Balkenende ligt deze wet, bedacht om de bouwsector door de recessie te helpen, al maanden bij de senaat op de plank.