Binnenland
Slippen en glijden tijdens de rijles

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft al 18.000 rijexamens uitgesteld vanwege gladheid. Maar de rijlessen van verkeersschool Alblas uit Woerdense Verlaat gaan gewoon door.

Inparkeren in een gladde straat. Foto's RD
Inparkeren in een gladde straat. Foto's RD
In de kantine van de rijschool in het dorp tussen Nieuwkoop en Breukelen eten vijf instructeurs gezamenlijk een boterham. De gladheid is onderwerp van gesprek als blijkt dat het CBR deze morgen opnieuw enkele examens heeft uitgesteld. „Als er een paar sneeuwvlokjes vallen, durven ze al geen examens meer te rijden”, schampert één van de instructeurs.

Instructrice Margo Groeneveld (23) snapt de voorzichtigheid van het CBR wel. „Leerlingen moeten net zo veel kans krijgen om te slagen als degenen die afrijden als er geen sneeuw ligt.” De Waddinxveense heeft zelf geen rijles geschrapt omdat het te glad was. „We zijn een van de weinige rijscholen die gewoon zijn doorgegaan. Alleen de motorrijlessen zijn gecanceld.”

Botsingen heeft Groeneveld niet gehad door de gladheid. „Een leerling van mijn collega is wel uit de bocht gevlogen, maar de schade viel gelukkig mee.” Groeneveld heeft in de dagen voor Kerst een paar keer vastgezeten in de sneeuw.

De middagpauze is voorbij, hoog tijd om weer aan het werk te gaan. Groeneveld gaat met leerlinge Leonie Post (19) uit Mijdrecht naar buiten. Leonie volgt een zogenaamde stoomcursus bij Alblas, waarbij ze in zeven dagen tijd een theorie- en praktijkexamen aflegt. Vandaag is het haar vierde dag en vanmiddag krijgt ze een tussentijdse toets bij het CBR in Utrecht. Een examinator van het CBR bekijkt aan welke punten de cursist nog moet werken. Als de bijzondere verrichtingen goed gaan, hoeft ze die tijdens het examen niet meer te laten zien. „Leonie heeft het autorijden al aardig onder de knie”, rijmt Groeneveld.

Dat blijkt wel tijdens de rit van Woerdense Verlaat naar Utrecht. Vlotjes stuurt de Mijdrechtse de Polo door het verkeer. Tussen Maarssen en Utrecht is het uitkijken geblazen. Een personenauto is achterop een bestelbus gebotst. Gladheid kan de oorzaak niet zijn, want de weg is schoon. „Eromheen en goed uitkijken”, adviseert Groeneveld.

In de Utrechtse wijk Zuilen mag Leonie even laten zien of ze de bijzondere verrichtingen foutloos kan doen. In tegenstelling tot de doorgaande wegen, zijn de klinkerstraatjes hier nog helemaal bedekt met sneeuw. Voorzichtig stuurt Leonie de Polo de bochten door. Soms glijdt de auto een beetje weg. Eng vindt Leonie het niet. „Ze is niet anders gewend”, lacht Groeneveld. „Ze rijdt al vier dagen op gladde stukjes, ze weet niet beter.” Het inparkeren gaat prima. Achteruit een hoek omrijden is lastiger. Pas na drie keer is Groeneveld tevreden.

Bij het gebouw van het CBR naast bowlingbaan De Vechtsebanen is het een komen en gaan van lesauto’s. Leonie parkeert de Polo keurig achteruit in een vak. De dames kijken nog even onder de motorkap, omdat Leonie straks ook moet kunnen laten zien hoe bijvoorbeeld het olie bijvullen werkt.

Dan is het tijd voor de tussentijdse toets. De examinator wil geen pottenkijkers in de auto. Terwijl hij met Leonie en Groeneveld het terrein afrijdt, vertelt CBR-woordvoerster Laurien Schiller wanneer een rijexamen wordt uitgesteld. „Als de weersomstandigheden of de gesteldheid van de wegen zodanig zijn dat het examenrijden niet verantwoord is.” Om de gesteldheid van de wegen vast te kunnen stellen, kruipt een aantal examinatoren voor een examendag in een auto voor een proefrit.

Deze middag staat het sein op groen, want het ene na het andere praktijkexamen wordt verreden. De rode auto van Alblas is na veertig minuten al weer terug. Leonie straalt: „Het ging super. De bijzondere verrichtingen hoef ik tijdens mijn examen niet meer te doen. Ik moet alleen nog wat beter uitkijken. Maar dat gaat ook helemaal goedkomen.”

Dit is de slotaflevering van een serie over werken in de vorst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer