Economie
Kredietcrisis maakt Ouwehand het leven zuur

Het water stond Koninklijke Ouwehand wel vaker tot aan de lippen. Een brand leek ooit het definitieve einde te zijn van de beroemde Katwijkse visverwerker. Zover kwam het niet. Maar nu maakt de kredietcrisis Ouwehand het leven zuur.

Uitstel van betaling, dat was voor het grootste deel van het personeel maandag een onaangename verrassing. De ondernemingsraad „wist er een klein beetje van”, aldus or-lid Brian Burley. Het gros van de bijna tweehonderd werknemers niet.

Een groot aantal van hen zit nu thuis, in afwachting van verdere ontwikkelingen. De huidige directie, in de persoon van Aad de Jong, kreeg een bewindvoerder aan zijn zijde.

Ouwehand, dat in 1905 werd opgericht, ontving een eeuw later het predicaat Koninklijke. Van de visproducten die het bedrijf verlaten zijn de zure haringen en rolmopsen –verpakt in glazen potten met de karakteristieke blauwe deksels– waarschijnlijk het bekendst.

Het bedrijf verwerkt ook makreel en heeft verder verpakte maatjesharing en verschillende filets in zijn assortiment. In Denemarken –dicht bij de visgronden– staat een nevenvestiging.

Luc Ouwehand was in 2005 de laatste familieman die uit de top van het bedrijf –jaaromzet tegen de 50 miljoen euro– stapte. De familie is nog steeds eigenaar, directeur De Jong bezit een minderheidsaandeel.

De kredietcrisis speelt het bedrijf parten, legt bestuurder Nico Bogaard van CNV Vlees en vis uit, al leidt Ouwehand volgens hem al geruime tijd een marginaal bestaan. „Ouwehand kan van het maatjesseizoen niet langer leven. De onderneming kent slechts een opleving als de Hollandse Nieuwe wordt aangeland.”

Op dit moment bevindt Ouwehand zich volgens Bogaard in een precaire situatie. „Het is van het grootste belang dat de geldstroom op gang blijft.” Om die reden wordt er door een deel van het personeel wel gewerkt. „Ik heb begrepen dat er orders zijn, dat de voorraden op peil zijn en dat er ook wordt uitgeleverd.”

Het krijgen van kredieten zou de belangrijkste oorzaak van de problemen zijn. Banken die moeilijker doen én een hoge vergoeding vragen voor leningen.

Navraag bij Ouwehand levert geen bevestiging van deze theorie op. Directeur De Jong en de bewindvoerder zijn meer dan druk, maar bellen terug zodra er een gaatje is, belooft de directiesecretaresse.

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat er de afgelopen tijd onderhandelingen zijn gevoerd met verschillende partners over strategische samenwerking. De huidige situatie kan ook betekenen dat Koninklijke Ouwehand wordt overgenomen.

Voor de werknemers breekt een onzekere tijd aan. Zo’n 35 procent van de collega’s is ouder dan 50 jaar. „Zeker in deze tijd zal het voor hen moeilijk zijn om een andere baan te vinden”, aldus or-lid Burley.

Vanavond belegt het CNV een inloopspreekuur in kerkelijk centrum Het Anker in Katwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer