Mugabe en Tsvangirai gaan onderhandelen
HARARE (ANP/RTR/AFP) – President Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai van Zimbabwe hebben maandag een akkoord ondertekend om te gaan onderhandelen over een regering van nationale eenheid. Het moet een einde maken aan de diepe politieke crisis in het Afrikaanse land.
Tsvangirai en Mugabe spraken na de ondertekening in een hotel in de hoofdstad Harare gezamenlijk de pers toe. Het was de eerste keer sinds een jaar of tien dat beide rivalen bij elkaar kwamen. Aan het einde van de persconferentie schudden ze elkaar zelfs de hand. MDC–leider Tsvangirai sprak van een „historische gebeurtenis". Hij zei ervan overtuigd te zijn tot een definitieve overeenkomst te kunnen komen met de regerende Zanu–PF van Mugabe.
Mugabe sprak van „een nieuwe manier" om de problemen van het land op te lossen. Hij zei dat de grondwet zal worden aangepast. Zo zal het aantal zetels in het parlement worden uitgebreid en wordt de ambtstermijn van de president teruggebracht van zes naar vijf jaar.
De overeenkomst kwam tot stand door bemiddeling van de Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki, die zich „zeer tevreden" toonde over het bereikte resultaat. Mbeki zat tijdens de persconferentie tussen Mugabe en Tsvangirai in.
De partijen voeren een felle discussie sinds de recente presidentsverkiezingen. Tsvangirai won in maart de eerste ronde van de verkiezingen, maar kreeg volgens de officiële resultaten niet de absolute meerderheid om in een keer tot president te worden gekozen. In de aanloop naar de tweede ronde begon Zanu–PF echter een geweldscampagne tegen de oppositie. Tsvangirai zag zich daardoor gedwongen zich terug te trekken, waarna Mugabe in juni werd herkozen.
Onder grote westerse en Afrikaanse druk heeft Mugabe er uiteindelijk toch mee ingestemd om met Tsvangirai te praten om uit de impasse te komen. Zimbabwe is bijna bankroet na jaren van wanbeleid onder Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is. De inflatie is zo hoog dat er inmiddels bankbiljetten van 100 miljard Zimbabwaanse dollar (ruim 3 euro) in omloop zijn. Door de economische crisis leeft 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Het land heeft te maken met enorme voedseltekorten en werkloosheid.
In de hoop op een beter bestaan vluchten veel Zimbabwanen naar het buitenland, vooral naar buurland Zuid–Afrika. Eerder dit jaar braken rellen uit in Zuid–Afrika waarbij Zimbabwaanse migranten het doelwit waren, omdat zij de banen van Zuid–Afrikanen zouden inpikken. Mbeki stond daardoor onder grote druk om te bemiddelen in het buurland.
Naast Mbeki waren ook een afgevaardigde van de Verenigde Naties, Haile Menkerios en de voorzitter van de Afrikaanse Unie Jean Ming betrokken bij de totstandkoming van het maandag getekende akkoord. De gesprekken om tot een machtsdeling te komen zullen naar alle waarschijnlijkheid de komende weken op een geheime locatie in Zuid–Afrika worden gehouden.