Buitenland
Oppositie: Duizend doden in Kenia

NAIROBI (ANP) – Het al ruim een week aanhoudende geweld in Kenia heeft volgens de oppositie aan al waarschijnlijk duizend mensen het leven gekost. Oppositieleider Raila Odinga zei maandag tegen onder meer BBC World dat het officiële dodental van 486 veel te laag is. De politie houdt het op haar beurt volgens de Britse omroep op zeker zeshonderd doden.

Het dorpje Rukuini, 50 kilometer van Eldoret, is totaal platgebrand na de verkiezingen in Kenia. Foto EPA
Het dorpje Rukuini, 50 kilometer van Eldoret, is totaal platgebrand na de verkiezingen in Kenia. Foto EPA
Het doorgaans stabiele Kenia is volledig in de ban van geweld sinds de presidentsverkiezingen van 27 december. President Mwai Kibaki werd volgens de de kiescommissie herkozen, maar presidentskandidaat Odinga zegt dat hij gewonnen heeft en dat er sprake was van fraude en andere onregelmatigheden. Internationale waarnemers hebben ook gezegd dat de stembusgang niet voldeed aan internationale maatstaven.

Het geweld, hoewel in intensiteit intussen afgenomen, is vooral ontaard in een door opportunistische politici gevoede stammenstrijd. Daarbij staat de West–Keniaanse Luo–stam, de achterban van Odinga, tegenover de Kikuyu–stam rond Kibaki. Meer dan een kwart miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en de humanitaire nood is hoog. De hulpverlening is nog nauwelijks grootschalig op gang gekomen.

Artsen in Nairobi meldden maandag dat erg veel vrouwen en meisjes momenteel slachtoffer zijn van verkrachtingen en ander seksueel geweld, vooral in arme gebieden of stadswijken. Een grote kliniek voor slachtoffers van verkrachtingen in Nairobi kan al geen hulp meer verlenen omdat alle beschikbare plaatsen bezet zijn.

Odinga en Kibaki zijn tot dusver nauwelijks dichter bij een politieke oplossing gekomen en alle hoop is nu gevestigd op de Ghanese president John Kufuor. Hij zal als tijdelijk voorzitter van de Afrikaanse Unie vermoedelijk vanaf woensdag gesprekken gaan voeren in Kenia. Kibaki zei maandagavond dat hij bereid is om vanaf vrijdag directe besprekingen aan te gaan met Odinga.

Kibaki heeft geopperd een regering van nationale eenheid te gaan vormen, maar Odinga voelt daar tot dusver niets voor. Hij opteert vooral voor een overgangsregering op weg naar nieuwe verkiezingen over drie of zes maanden.

De Amerikaanse gezant Jendayi Frazer, die namens Washington al enkele dagen poogt de crisis te bezweren, liet zich maandag ontvallen dat de politieke leiders van Kenia een machtsstrijd spelen over de rug van onschuldige burgers. Volgens haar is er evenwel geen volkerenmoord gepleegd, zoals de strijdende kampen beweren. Frazer zal in Kenia nog met Kufuor spreken, voordat de Ghanees actief gaat bemiddelen.

Het Nederlandse Rode Kruis gaat geld inzamelen voor de slachtoffers van het geweld in Kenia. De organisatie heeft daartoe gironummer 7244 geopend, maakte een woordvoerder maandag bekend. Unicef Nederland zal 250.000 euro bijdragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegde zaterdag al anderhalf miljoen euro toe aan het Rode Kruis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer