GRONINGEN (ANP) - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat samen met onder meer Friesland Foods onderzoek doen naar gezonde eiwitten.
De eiwitten die onderzocht worden, zijn afkomstig uit melk en wei. Eerst wordt gekeken of ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van mensen, in een volgend stadium of ze uit de melk en wei te halen zijn, eventueel gemodificeerd moeten worden en toepasbaar zijn in voedingsmiddelen. Dit kan zuivel zijn, maar bijvoorbeeld ook brood.
Het onderzoek gaat naar verwachting vier jaar duren. Dat de overgewicht bestrijdende eiwitten in voedsel worden verwerkt, kan nog wel vijf jaar duren. Friesland Foods verwacht geen doorbraak op het gebied van de bestrijding van obesitas. „Bewegen blijft nog altijd het belangrijkst als je af wilt vallen. Maar we kunnen er wel een rol in spelen en bovendien levert het onderzoek extra kennis op”, aldus een woordvoerder.
Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met Newtricious, Agrotechnology & Food Sciences Group Wageningen UR en Angteq BV.