Buitenland

Steun en kritiek voor Bush in het Congres

De toespraak van president Bush in de algemene vergadering van de VN in New York is in Washington binnen het Congres zowel op steun als op kritiek gestuit. Veel Congresleden prezen de president omdat hij internationale steun vraagt voor een optreden tegen het bewind van Saddam Hussein.

Van onze correspondent
13 September 2002 11:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

Een van Bush’ ferventste critici was tot nu toe zijn partijgenoot senator Chuck Hagel. Hij waarschuwde de afgelopen weken verschillende malen tegen een eenzijdig Amerikaans optreden tegen Irak. Hagel meent dat Bush’ optreden voor de VN nuttig was geweest om duidelijk te maken „welke gevaren de wereld bedreigen als men niets onderneemt tegen regimes zoals dat in Irak.” De Democratische fractieleider in de Senaat, Tom Daschle, meende echter dat Bush nog steeds geen overtuigende bewijzen heeft aangedragen waarom er nú tegen Irak opgetreden moet worden.

„Er is ons de afgelopen dagen informatie beloofd die duidelijk zou maken dat Bagdad „binnenkort” over kernwapens beschikt. Maar die bewijzen moeten nog steeds komen. Ik geloof wel dat Irak op termijn een potentieel gevaar vormt, maar het is mij niet duidelijk waarom nu ineens Saddam Hussein boven aan de militaire agenda staat, nu wij Osama bin Laden niet kunnen vinden. Ik denk in het algemeen dat wij eerst onze taak in Afghanistan moeten afronden, voordat wij aan een nieuw offensief elders beginnen”, aldus Daschle.

Republikeins fractieleider in de Senaat Trent Lott drong na Bush’ rede aan op goedkeuring van het Congres voor militair optreden tegen Irak. „Dat toont de wereld dat de Amerikaanse volksvertegenwoordiging achter de president staat”, aldus Lott. Zijn Republikeinse collega McCain wees erop dat het ministerie van Defensie (Pentagon) bezig is het troepenarsenaal van de VS in het Midden-Oosten drastisch uit te breiden. „Het lijkt mij verstandig dat wij ons uitspreken voordat al deze maatregelen achter de rug zijn en onze mening er niet meer toe doet”, aldus McCain.

De VS hebben de afgelopen dagen inderdaad belangrijk materieel en troepen richting Midden-Oosten gestuurd. Het gaat hier onder meer om fregatten, gevechtsbommenwerpers, technische troepen en ondersteunend materiaal. Bovendien heeft Washington besloten het hoofdkwartier van het Amerikaanse Centrale Commando (Centcom) -waaronder de troepen in Afghanistan en het Midden-Oosten vallen- van Tampa in Florida te verplaatsen naar de Golfstaat Qatar. Het element dat nog ontbreekt, is de massale troepenmacht die nodig is om Irak binnen te vallen. „Daarvoor is minder dan een maand nodig, zodra men besluit tot een offensief tegen Irak”, zo meent John Pike, hoofd van Global Security, een militaire denktank in Washington die internationaal militaire bewegingen en veranderingen volgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer