Binnenland

SGP verbiedt lijsten wegens CU vrouw

DEN HAAG – Het SGP hoofdbestuur heeft definitief een streep gehaald door het voornemen van de kiesverenigingen van Amersfoort, Enkhuizen, Gorinchem en Zoetermeer om bij de gemeenteraadsverkiezingen met één lijst uit te komen met de ChristenUnie. Reden is dat de CU daar een vrouw op een verkiesbare plaats heeft gezet.

Van onze redacteuren
5 December 2005 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:15Leestijd 3 minuten

Partijvoorzitter W. Kolijn heeft dat de vier kiesverenigingen zaterdag meegedeeld. Hij wil vooralsnog geen nadere toelichting geven op het besluit van het hoofdbestuur. Zijn streven is dat vanavond of uiterlijk morgenochtend de vier kiesverenigingen een brief ontvangen met een toelichting op het besluit.Alle vier reageren zij onthutst op de beslissing van het hoofdbestuur. „Teleurstellend, onbegrijpelijk en inconsequent” noemt C. van ’t Hof, secretaris van de kiesvereniging in Gorinchem, het besluit. „Teleurstellend omdat dit ons waarschijnlijk een raadslid en een wethouder gaat kosten. Onbegrijpelijk omdat ik niet weet wat er allemaal achter dit besluit zit. Inconsequent omdat een ChristenUnievrouw die via voorkeursstemmen is gekozen wel in de raad mag komen en een CU vrouw op een verkiesbare plaats niet.”

De SGP’er heeft nog één optie. „Wij zouden graag onder een andere naam verder gaan. ChristenUnie/Staatkundig Gereformeerd Gorinchem bijvoorbeeld. Maar daarvoor moet het partijbestuur van de CU toestemming geven.”

Het ChristenUniepartijbestuur peinst daar niet over, laat woordvoerder Van Rhee op besliste toon weten. „Wij werken niet mee aan schijnvertoningen. Dan worden we ongeloofwaardig. Als we plaatselijk gaan samenwerken met een groep SGP’ers die tijdelijk een andere naam aannemen, wordt het voor de kiezer allemaal erg onhelder. Als het niet via de gewone route kan, moeten we maar niet samenwerken.”

De hoofdlijn van de afspraak met het partijbestuur van de SGP is dat beide partijen zo veel mogelijk zelfstandig de verkiezingen ingaan, stelt Van Rhee. „Dat element in onze afspraak moet niet ondersneeuwen.”

Voor Van ’t Hof resten er nog twee opties: „Helemaal niet met de verkiezingen meedoen of als SGP alleen meedoen. Dat laatste heeft geen zin, want dan gaan onze 350 stemmen misschien naar een linkse partij.”

De Gorinchemse kiesvereniging houdt woensdagavond een vergadering om de kwestie te bespreken.

Voorzitter R. Slootweg van de Zoetermeerse kiesvereniging zegt elk vertrouwen in de christelijke politiek te hebben verloren. „Het hoofdbestuur wil dat we in Zoetermeer doorgaan met de SGP. Dat is hetzelfde als iemand beterschap toewensen nadat je hem de doodsteek hebt gegeven. Want of het nu donderdag tijdens de ledenvergadering gebeurt of over vier jaar, de SGP in Zoetermeer zal na 85 jaar ophouden te bestaan. En dat allemaal vanwege een sektarisch doorgedreven principe van het hoofdbestuur. Als ze zo doorgaan, bestaat er over tien jaar helemaal geen SGP meer.”

Ook in de ChristenUnie heeft Slootweg weinig vertrouwen meer. „Tot tweemaal toe hebben we het landelijk bureau gevraagd of we onder een andere naam met hen mochten samenwerken, maar tot tweemaal toe kregen we nul op rekest.”

Het bestuur van de kiesvereniging in Enkhuizen wil tot vanavond geen enkele reactie geven. Raadslid D. van Pijkeren: „Vanavond is er een ledenvergadering en we hebben met elkaar afgesproken dat we pas daarna met de pers praten.”

Ook de kiesvereniging van Amersfoort vergadert dinsdagavond. Secretaris J. A. van Hell: „Daarbij ligt de vraag op tafel: Wat is de toekomst van een perspectiefloze kiesvereniging?” Het bestuur van de kiesvereniging Amersfoort beraadt zich op zijn positie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer